pumpa gorivo piksel
28.04.2020., Sibenik - Veliki pad cijena nafte na svjetskome trzistu doveo do rekordno niskih cijena eurosupera i eurodizela na benzinskim postajama sirim Hrvatske. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Privredno društvo „Operator – Terminali Federacije“ d.o.o. Sarajevo ovih dana je u fokusu javnosti, nakon što se pojavila informacija da FBiH umjesto tromjesečnih, ima zalihe goriva za 10 do 15 dana.

Šta to znači, da li će naša zemlja ostati bez zaliha goriva nakon 15 dana, hoće li ga biti uopšte – pita li smo Hermedina Zornića, predsjednika Uprave Terminali BiH.

„Naftni terminali imaju osnovnu namjenu skladištenje nafte i naftnih derivata. Po pravilu mi bi trebali da imamo tromjesečne zalihe gorive, a ne ograničeno na dane, u ovom slučaju 15 dana. To svakako ne znači da će naša država ostati bez isporuke goriva, imamo obavezujuće naftne derivate, tu je i Federalna direkcija robnih rezervi“, pojašnjava Zornić za portal Radiosarajevo.ba i naglašava kako je plan potreba naftnih derivata i osiguranje rezervi istih, regulisan Zakonom o naftnim derivatima FBiH.

No, tvrdi kako bi Federacija BiH bi na osnovu svoje godišnje potrošnje koja je u tonama morala imati tromjesečnu zalihu goriva.

„Nije dobra situacija, ali nije do nas. Ne može se reći ni da je zbog pandemije koronavirusa, ali će poskupljenja biti u narednih šest mjeseci, jer svjetska tržišta smanjuju proizvodnju. Saudijska Arabija je smanjila za milion barela i to je odmah problem. S druge strane, kod nas je Vlada Federacije zakonom omogućila slobodno formiranje cijena, pa u konačnici imate različite cijene na našem tržištu“, tvrdi Zornić.

Ono što je lijepo u cijeloj priči jeste da se postigao napredak u radu Terminala Federacije.

„Ja sam peti predsjednik uprave, ovdje sam godinu dana i ne bavim se politikom već poslom. Zatekli su me brojni problemi koji nisu riješeni 10 godina, a najveći je proces dokapitulacije. Slaven Zeljko i ja, smo uspjeli u roku 12 mjeseci pribaviti svu potrebnu dokumentaciju, uradili reviziju. Moram naglasiti da su nam pomogli Nermin Džindić i Jelka Miličević i ovim putem im hvala. Riješili smo problem terminala Mostar, Bihać, zatim prošle godine uspjeli smo otvoriti terminal u Živinicama. U krajnjoj nuždi ako bi zatrebalo u terminalu u Živinicama, ali i Pločama-Hrvatska ima goriva i bar bi se dio ovog goriva u slučaju potrebe mogao povući i u BiH“, ističe Zornić.

Smatra kako je ovo privredno društvo počelo smetati, jer uspijevaju riješiti probleme koji se ne rješavaju godinama.

„Mala smo kap u moru, uvozimo gdje je najjeftinije. Ali smo počeli bit smetnja, jer naš kapital vrijedi mnogo“, tvrdi Zornić.