Portal 072info

Zovu ga čudom od lijeka i često uzimaju svaki dan, no par stvari morate znati

Aspirin

Aspirin zovu čudom od lijeka, jer je široko primjenjiv. Za razliku od većine lijekova on djeluje kao lijek protiv bolova, snižavanje visoke temperature te kao antikoagulant (smanjuje mogućnost zgrušavanja krvi).

Velik broj ljudi svakodnevno poseže za aspirinom vjerujući u njegove opšte zdravstvene koristi, često potkrijepljene naučnim dokazima. Primjerice, studije su pokazale da svakodnevno uzimanje aspirina može smanjiti šanse od raka crijeva za čak 68 posto, dok je najnovija studija pokazala da ženama smanjuje šanse od raka jajnika za 20 posto.

Međutim, ako ga svakodnevno uzimate preventivno i na svoju ruku, nekoliko stvari o njegovim učincima biste trebali znati.

1. Povećava gubitak folne kiseline u urinu i krvi kod osoba koje boluju od artritisa. Folna kiselina je neophodna kako bismo se mogli nositi sa stresom, za jak imunološki usutav te kao koenzim koji osigurava pravilno funkcionisanje mnogih biohemijskih reakcija u tijelu. Da bismo nadoknadili izgubljenu folnu kiselinu, ljekari preporučuju 400 mcg folne kiseline dnevno.

2. Aspirin može izazvati krvarenje u probavnom sistemu što uzrokuje gubitak gvožđa. Dugotrajni gubitak gvožđa vodi do anemije. Na anemiju su posebno osjetljive žene tokom mestruacije. Svakako provjerite nivoe gvožđa u krvi. Ukoliko se pokaže nedostatak, biće potrebni nadomjesci gvožđa.

3. Aspirin može iscrpiti vitamin B12 kod osoba s bolestima srca. Takođe u nekim slučajevima može oštetiti želudac, organ koji ima ključnu ulogu u apsorpciji vitamina B12. Vitamin B12 je neophodan za uravnoteženu nivo energije, raspoloženje, pamćenje i funcioniranje živčanog sistema. Nadomjeci vitamina B12 pomoći će kod nedostatka ovog vitamina.

4. Aspirin može iscrpiti vitamin C. Vitamin C je potreban za formiranje kostiju i zuba, probavu i stvaranje krvnih zrnaca. Pomaže i kod zacjeljivanja rana, kod proizvodnje kolagena bitnog za elastičnost kože te je esencijalan za borbu protiv stresa. Uzimanje nekloliko stotina miligrama vitamina C dnevno pomoći će da ga nadoknadite.

5. Pokazalo se da aspirin smanjuje nivo cinka u krvi. Cink je potreban za pravilnu probavu i iskorištavanje ugljenih hidrata iz hrane poput žitarica, povrća, voća, šećera te proteinske hrane poput mesa, jaja i graha. Muškarci obično imaju veće potrebe za cinkom od žena zbog zdrave funkcije prostate. Ovaj esencijalni mineral potreban je tijelu zbog proizvodnje barem 200 različitih enzima potrebnih za različite aspekte metabolizma i života. Krv, kosti, mozak, srce, jetra i mišići zavise o adekvatnim nivoima cinka. Uzimanje cinka kroz nadomjeske može riješiti te gubitke.

Magazin.net.hr

Podijelite članak