Zrak u Federaciji BiH ponovo zagađen

U posljednjih 48 sati na većini mjernih mjesta ponovo je uspostavljen trend porasta koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Tokom jučerašnjeg dana na mjernim mjestima u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Jajcumjerene su vrlo visoke koncentracije lebdećih čestica – prašine u zraku, Sektor životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Istovremeno, koncentracije sumpordioksida su vrlo visoke u Zenici, Tuzli i Lukavcu. Na jednom mjernom mjestu u Sarajevu (Otoka) izmjerene su i visoke vrijednosti azotnih oksida u zraku. Zrak se u pomenutim mjestima ocjenjuje od umjereno zagađenog do vrlo opasnog, što se mijenja iz sata u sat.

U petak ujutro, mjerenja na nekim stanicama pokazuju nešto niže vrijednosti u odnosu na jučerašnji dan. Preporuka za osjetljive grupe stanovništva je da se ne izlažu dugotrajnim boracima na otvorenom niti da se izlažu značajnijim fizičkim naporima.

Trend porasta koncentracija zagađujućih materija se očekuje i tokom petka i subote, dok je u noći sa subote na nedelju moguće upsostavljanje odnosa u atmosferi koji će odgovarati padu koncentracija zagađujućih materija u zraku.