Portal 072info

Zrak u Tuzli, Zenici, Kaknju, Sarajevu opasan za osjetljive grupe

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Tokom vikenda i u ponedeljak ujutro na mjernim stanicama za praćenje kvaliteta zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine nije bilo značajnijih promjena.
Koncentracije lebdećih čestica su i dalje vrlo visoke u Tuzli, Lukavcu, Sarajevu i Zenici, a prekoračenja graničnih vrijednosti bilježe se i u Jajcu i povremeno u Goraždu.

Koncentracije sumpordioksida prekoračuju dnevne granične vrijednosti u centru Tuzle i Zenici, a vrlo su visoke i u Kaknju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Koncentracije azotnih oksida su najviše u Sarajevu, gdje nekoliko dana prelaze pragove graničnih vrijednosti, a povremeno i u Zenici.

U Kantonu Sarajevo, proglašena je epizoda upozorenja, a u općini Kakanj i Općini Zenica još je na snazi epizoda pripravnost. Nadležne institucije će poduzeti mjere u skladu sa lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zrak u Tuzli, Zenici, Kaknju, Sarajevu i drugim najzagađenijim gradovima i dalje je nezdrav i opasan za osjetljive grupe stanovništva. Osobe s respiratornim poteškoćama i kardiovaskularnim oboljenjima trebaju izbjegavati napore.

Preporučljivo je svim osobama da, ukoliko su u mogućnosti, odlaze na izlete u viša područja sa svježim zrakom. S obzirom na dužinu trajanja, ovakva stanja pogoduju i nastanku respiratornih bolesti poput astme i bronhitisa i kod zdravih osoba, osobito kod djece.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Korištenje maski je mnogo efikasnije od korištenja šalova prilikom disanja, jer šalovi propuštaju najveći dio prašine mjerenih promjera (PM10 i PM2.5).

Kako je saopćeno iz Sektora životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, glavni izvori zagađenja zraka u FBiH su: domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj.

vijesti.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME