Portal 072info

ŽRTVA SILOVANJA TOKOM RATA U BIH: ‘Pretukli su me, razderali mi hlače i zabili lopatu u mene’

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

zrtva-ispovijest-zena

Mnoge žrtve silovanja tijekom rata u Bosni i Hercegovini još uvijek traže pravdu. Među njima je i Lejla, koja je imala 14 godina i živjela je s bakom kada je počeo rat, piše BBC.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Bila sam zarobljena i provela sam tri godine u logoru, gdje su nas tjerali na fizički rad. Poslije su me odvojili od ostalih zatvorenika s još tri žene i odveli u kuću. Vojnici bi pili. Mi bismo im bile robinje, a oni bi nas silovali – kaže Lejla.

Procjenjuje se da su od 20 do 50 tisuća žena bile žrtve nasilja tijekom rata u BiH, no pravi broj nikad neće biti poznat jer mnoge žrtve šute. Nela Porobić iz Međunarodne lige žena za mir i slobodu kaže kako je ženama sve teže pričati o takvim iskustvima. U razgovoru sa žrtvama utvrdili su da im je to mnogo lakše bilo tijekom i neposredno nakon rata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Misle da je društvo umorno, ne žele slušati o tome što se dogodilo, žele krenuti dalje – no ove žene ne mogu krenuti dalje – kaže Nela Porobić.

Nisu samo žene žrtve bile žrtve seksualnog nasilja. Zihnija, bivši vojnik Armije BiH, jedan je od muškaraca koji je zlostavljan.

– Vojna policija odvela me u podrum i tukla me do besvijesti. Kad sam se probudio, jedan od policajaca uzeo je lopatu, skinuo mi hlače i gurnuo je u mene. Onda su me bacili na pod. Mislili su da ću najvjerojatnije iskrvariti – kaže Zihnija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Kad izgubite nogu ili ruku, to je nešto što možete vidjeti, ali ne vidi se kad vas boli duša. Možda izgledam poput stijene, ali ja sam samo olupina od čovjeka. Samo olupina – dodaje.

Seksualno nasilje u ratu bit će jedna od tema velike međunarodne konferencije koja će se u lipnju održati u Londonu pod predsjedanjem britanskog ministra vanjskih poslova Williama Haguea i posebne izaslanice UNHCR-a Angeline Jolie. Dvojac zajedno radi na tom problemu otkako je Hague pogledao U zemlji krvi i meda, film Angeline Jolie o ratu u BiH. Prošli tjedan došli su u BiH i obećali iskoristiti londonski summit za jačanje potpore žrtvama i predstavljanje novih smjernica za dokumentiranje i istraživanje silovanja u ratnoj zoni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

večernji.hr

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME