Zubčević: Zatvorski sistem u BiH je uređeniji od drugih sistema

zubcevic fd 1619194842
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U Federaciji danas smo razgovarali sa direktorom Kazneno-popravnog zatvora Sarajevo Farukom Zubčevićem.

Kaže da KPZ Sarajevo, odnosno Ministarstvo pravde FBiH, preduzelo niz aktivnosti puno prije pandemije od drugih organa.

“Tako da smo spremni dočekali po pitanju opremljenosti najsofisticiranijim segmentima i aparatima za definisanje svih segmenata koji bi ukazivali na koronu. Spriječili smo taj ulaz korone u nekom obimu, borimo se.”

Navodi da je bilo zaraženih u nekom minornom broju, jer je pritvorska jedinica Sarajevo jedna od većih pritvorskih jedinica, najveća u BiH.

“Bilo je nekih 4-5 slučajeva koji su odmah bili izolirani, a KPZ Sarajevo raspolaže najsofisticiranijim lampama za vršenje dezinfekcije., testovima, mjerenjem saturacije i to se konstantno radi. Konfiguracija KPZ-a Sarajevo je sama po sebi vrlo skučena, što je i razlog radova i izgradnje novih kapaciteta.”

Zubčević ističe da su planirali i imunizaciju, na način korištenja usluga medicinskih službi MUP-a.

“Sve uposlenike smo stavili na određene spiskove i vrlo brzo ćemo ići u realizaciju te imunizacije, koja je neophodna. Za pritvorenike imamo dvije vrste plana. Dolaskom u KPZ Sarajevo oni prolaze posebne trijaže. Zatvor je opremljen termo kamerama, koje nam mnogo olakšavaju preduzimanje svih radnji.”

Navodi da u 5. i 6. mjesecu očekuje početak radova za prvi segment kompleksa koji je puno veći od dijela koji se trenutno izgrađuje. 

“Zatvorski sistem u BiH je možda čak uređeniji od drugih sistema. Unutar FBiH, po pitanju izvršenja kaznenih sankcija, vlada jedna vrlo organizovana, prethodno planirana sa svim segmentima, praksa.”

Na Igmanu se gradi najsavremenija pritvorska jedinica

U oktobru prošle godine na Igmanu je počela gradnja najsavremenije pritvorske jedinice. Nakon izgradnje ovog objekta bit će stvoreni uvjeti za proširenje Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, čiji je centralni objekt odavno prebukiran. Naša ekipa je provjerila kako napreduju radovi…

Novi zatvor je dio antikoruptivnog plana aktivnosti koje KPZ provodi u sklopu Strategije za borbu protiv korupcije Vlade Federacije. Zubčević kaže da su uspjeli potpuno rekonstruisati KPZ Sarajevo i krenuti u borbu protiv korupcije.

“Pokrenuli smo procese koji se moraju završiti. Došli smo do podataka da je u određenom vremenskom periodu, prije dolaska ove Uprave, došlo do oštećenja budžeta od skoro 100.000 KM na način lažnih diploma, davanja određenih zvanja, činova mimo zakonske procedure.”

Na pitanje kolike su šanse da se dogodi propust kao onaj u slučaju jednog od osuđenika koji je iz KPZ Sarajevo nabavio oružje i pobjegao, odgovara: “Ministar Matej  Jozić je rekao ovo je naša bruka. Činjenica je da se to desilo. Nakon toga dolazi do reforme svega, dolazi do smjene. Ishod ove Strategije borbe protiv korupcije i Plan rada borbe protiv korupcije nam daju rezultate da bi sad potpuno anulirali sve one segmente i prethodno pitanje ovakvih i sličnih događaja. Garantujem da do ovoga ne može doći.”

“Jedan portal je objavio da su se zatvorenici u KPZ-u otrovali. Mi smo adekvatne potvrde da se nije desilo trovanje dobili od Hitne službe koja je nama primarni segment bilo koje stuacije sa medicinskog aspekta u zatvoru. Kroz evidencije medicinske službe KPZ-a Sarajevo smo utvrdili da se to nije desilo. Obavili smo razgovore sa svim zatvorenicima koji su rekli da se to nije desilo i onda smo sačinili jedan demant, uputili ga tom mediju i očekujemo demant tih navoda”, zaključio je Zubčević.