Portal 072info

Zubejda Gobeljić prva je kurra hafiza u BiH: Ljubav prema Kur’anu vodila me na ovom putu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zubejda Gobeljić prva je kurra hafiza u Bosni i Hercegovini, a stjecanju ovog zvanja prethodio je izuzetno složen studijski proces. O šestogodišnjem plemenitom putu na kojem je usavršila precizno i posebno ispravno učenje Kur’ana na različitim načinima, samim tim i zvanju kurra hafize, podršci koju je imala, ramazanu i Bajramu u razgovoru za Klix.ba govorila je ova profesorica odgoja u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Profesorica odgoja u Behram-begovoj medresi u Tuzli Zubejda Gobeljić 12. maja ove godine završila je educiranje iz svih kiraeta te je stekla titulu prve kurra hafize u Bosni i Hercegovini. Na šestogodišnjem putu Gobeljić je veliku podršku pored članova porodice imala i od stručnjaka kiraetske nauke u našoj zemlji kurra hafiza prof. dr. Dževada Šošića.

Na samom početku razgovora za Klix.ba Gobeljić kaže da u arapskom jeziku riječ kurra predstavlja množinu od riječi kari, što u kontekstu u kome govorimo znači učač Kur’ana.

“Iz istog korijena je i izvedenica kiraet (množ. kiraat), što znači način učenja Kur’ana, odnosno radi se o različitim jezičkim formama ili načinima izgovora pojedinih kur’anskih riječi, konsonanata ili tedžvidskih pravila koje je Uzvišeni Allah, dž.š. dozvolio prilikom učenja Kur’ana. U tom kontekstu se u literaturi na arapskom jeziku, a što je praksa i u našem bosanskohercegovačkom društvu, za osobu koja tačno, precizno i posebno ispravno uči Kur’an na različitim načinima kaže da je od kurraa, tj. stručnjaka za učenje Kur’ana”, pojašnjava nam Gobeljić.

Jedna od najboljih studentica

Nakon položenog hifza u ramazanu 2007. i završetka Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu četiri godine kasnije, kao jedna od najboljih studentica, kod Gobeljić je želja za dodatnom edukacijom iz oblasti Kur’ana krunisana idejom o učenju i drugih kiraeta.

“To mi se prvobitno činilo iznimno dalekim i mnogo složenim procesom, ali ljubav prema Kur’anu vodila me ka ostvarenju te želje. O tome sam često razgovarala sa svojim suprugom, hafizom Saudinom, koji me je ohrabrivao i govorio da ja to mogu. Njegova velika podrška bila mi je vjetar u leđa te je i sama ideja dobila svoj realniji oblik u jesen 2014. kada i krećem na ovo dugo putovanje. Želja za kiraetima se povećavala saznanjem da su kiraeti izuzetno značajna naučna disciplina, s obzirom da razlike u izgovoru, nijansiraju i značenja riječi ili samoga ajeta uz saznanje kako ta značenja nisu međusobno suprotstavljena niti kontradiktorna. Motivacija mi je bila i sami san autora najpoznatijeg kiraetskog djela Šatibijje, koji je, nakon što je napisao ovo izuzetno djelu stihovima, usnio Poslanika, s.a.v.s., kako drži istoimeno djelo u svojoj mubarek ruci govoreći: ‘Divna li je, ko je nauči, ući će u džennet'”, kaže Gobeljić u razgovoru za Klix.ba.

Naša sagovornica neizmjerno je zahvalna Uzvišenom Stvoritelju koji je počastio da bude nositeljica ovog emaneta, koji je, kako je i ranije spomenula, mnogo značajan u pogledu tumačenja i razumijevanja same poruke Kur’ana.

“Zapravo, kiraete možemo razumijevati kao kockice koje se savršeno uklapaju u nadnaravni mozaik kur’anskog izraza. Ove kockice, premda različite, zajedno sklapaju iz svojih uglova, detaljnu i cjelovitu sliku onoga što je predmet kur’anskog govora. S obzirom da razlike u kiraetima ponekada dovode do promjene značenja, što je područje bavljenja tefsirske nauke, to za sobom povlači i derivira različite fikhske propise zastupljene u različitim dijelovima muslimanskog ummeta. Da bi se one u potpunosti razumjele neizostavno je poznavati ovu plemenitu disciplinu. U konačnici, treba imati na znanje kako je izučavanje kiraeta neposredno vezivanje za našega voljenoga Poslanika, s.a.v.s., i njegov sunnet, a u današnje vrijeme je sve manje onih koji kreću na ovaj koliko zahtjevan još više plodonosan put, a sve više onih koji pod utjecajem raznih ideologija i pseudoteologija jedino i samo insistiraju na formalizmu i eksponencijalizmu zanemarujući prioritetne dimenzije Poslanikova, s.a.v.s., sunneta”, navodi Gobeljić.

Podrška eminentnog stručnjaka, porodica razlog za uspjeh

Veliku pomoć na ovom plemenitom putu je imala i od eminentnog stručnjaka kiraetske nauke u Bosni i Hercegovini kurra hafiza prof. dr. Dževada Šošića, koji joj je bio mentor.

“Kao što je široko poznata izreka da se na putovanju saputnici najbolje upoznaju, tako je odredba Uzvišenog, a na moju veliku čast i zadovoljstvo bila, što sam za saputnike u ovome hairli-poslu imala izuzetne i čestite pratioce. Tu najprije mislim na svoga mentora, kurra hafiza doc. dr. Dževada Šošića, koji se nije štedio da prenese svoje znanje na mene, bio je izuzetno strpljiv i vodio me do samoga kraja u cijelom ovom studiju”, nastavlja Gobeljić.

Njegov zaista zavidan nivo stručnosti i znanje iz ove oblasti bilo je nešto što je tokom cijelog procesa dodatno motivisalo i poticalo da neprestano bude u društvu osobe koja je intelektualno i duhovno impresionirala.

“Također, tokom dvije godine konstantnog putovanja za Sarajevo kako bih se educirala na ovome polju njegova porodica, a posebno mislim na njegovu čestitu suprugu, mi je otvorila svoj dom te sam u takvom jednom srdačnom ozračju dobivala savjete i instrukcije ovoga izuzetnog insana”, nadovezuje se Gobeljić.

Zubejda Gobeljić s mentorom Dževadom Šošićem (Foto: Klix.ba) Zubejda Gobeljić s mentorom Dževadom Šošićem

Lično smatra da je jedna porodična žena izuzetno sretna kada, u želji da se nakon završenih studija nastavi uspinjati ljestvicom uspjeha i ličnog razvoja, ima podršku od najbližih članova, koji su joj dodatna motivacija i razlog za uspjeh.

“Sinergija i harmonija u mojoj porodici bili su plodonosno tlo na kome sam ja nastavila svoj intelektualni i duhovni uspon. Moj suprug i njegova majka Fatima, su dali sve od sebe da ne osjetim u većoj mjeri poteškoće na ovome putu, a činjenica je da sam oba sina, četverogodišnjeg Adnana i jednoipogodišnjeg Hasana, dobila u toku ovog časnog procesa. Iz tog razloga, smatram da je moja najveća poteškoća bila fizička distanca od mentora, kome sam sedmično iz Tuzle do Sarajeva putovala kako bih se koristila njegovim znanjem. No, važno je da ne zaboravim na ovom mjestu istaći kako su mi uveliko olakšali stjecanje ove vrste znanja poštovani profesori Behram-begove medrese na čelu sa cijenjenim direktorom dr. Ahmedom Hatunićem koji su cijenili to što radim i svesrdno me pomogli na mom putu”, priča prva kurra hafiza u BiH.

Moderni načini komuniciranja i organizacija vremena

Na određenom dijelu ovoga puta moderni načini komuniciranja su joj olakšali proces učenja.

“Nakon što sam pred mentorom savladala i proanalizirala najvažnije djelo u oblasti sedam kiraeta, Šatibijju, krenula sam sa učenjem kur’anske hatme po kiraetima, odlazeći sedmično u Sarajevo radi preslušavanja. Nakon pređene jedne trećine Kur’ana, moj mentor je odlučio da učenje nastavimo posredstvom modernih načina komunikacije, što mi je uveliko olakšalo sami proces učenja”, ističe Gobeljić.

Smatra da je dobra organizacija vremena, odnosno planiranje prioritet svakog projekta uz neophodnost fleksibilnog odnošenja prema istom.

“S tim u vezi, znajući da je u ovom slučaju u pitanju cjeloživotni projekat u smislu procesualnosti posve je prirodno da je i sam period usvajanja i promišljanja kur’anskog sadržaja zahtjevao posve određen i jasan plan. Zapravo, jutarnji period je bio od presudnog značaja za usvajanje novog gradiva ali bih se u poslijepodnevnom terminu ponovno vraćala i osim memorisanja ponirala u samo značenje pređenih kur’anskih alineja. No, takvo što je jedino bilo moguće, a kako sam već istakla, uz svesrdnu pomoć moje čestite porodice”, pojašnjava naša sagovornica.

Foto: Klix.ba

Gobeljić je profesorica odgoja u Behram-begovoj medresi u Tuzli, a u nastavku razgovora nas je zanimalo koje životne poruke nastoji prenijeti na mlade. Kako kaže, mladi ovovremenitosti nalaze se u okolnostima koje su mnogo drugačije nego li je to bio slučaj prije izvjesnog vremena.

“Tako je posve jasno kako prolaze, odrastajući, svojevrsnu krizu identiteta koja je posve vidna na temelju njihova odnošenja spram životnih prilika i neprilika. Zapravo, njihova preferencija nije često u skladu sa mogućnostima. U tom smislu, nastojim posredstvom otvorene komunikacije da sagledam kako i posredstvom koje odgojne metode mogu da ih podstaknem na ono zašto po svom habitusu jesu. Tačnije, cilj takvih razgovora, ali i cjelokupnog bavljenja ovom ciljnom grupom podrazumijeva podsticanje da ti mladi ljudi najprije upoznaju svoju vlastitost, tj. da iskreno i odgovorno spoznaju stvarne mogućnosti i prihvate svoje slabosti na kojima treba raditi. Jedan zapadni spisatelj je rekao kako je velika radost za čovjeka koji prepozna svoje slabosti radeći na tome da ih nadvlada postajući tako boljim nego li je predhodno bio. Također, podstičem ih i hrabrim da prate svoje snove te da posredstvom vlastitog truda traže svoje mjesto pod ovim Božijim svodom”, kaže Gobeljić.

O ramazanu i Bajramu

Izašli smo iz mjeseca ramazana kojeg je ove godine obilježila pandemija koronavirusa, a naša sagovornica se osvrnula i na to, kao i emocije koje nosi iz tog perioda.

“Muslimani širom naše lijepe domovine navikli su ramazanske dane dočekivati i ispraćati u porodičnom okruženju, u prisustvu šire familije, a ove godine, svjedoci smo da su ta lijepa okupljanja bila na neki način reducirana i da smo se tokom cijelog mjeseca najčešće zadovoljavali manjim iftarskim soframa, sjećajući se dovama onih koji nisu tu. Ipak, vjernik koji je svjestan da je svako stanje, hal koji ga zadesi jedno veliko iskušenje, ali i prilika, u kome treba saburom ispratiti sve što ono za sobom povlači, na potpuno drugačiji način je sagledavao cjelokupnu situaciju vezanu za pomenutu pandemiju. Zaista smatram da me je Uzvišeni Stvoritelj u prethodnom periodu pomogao i pokazao mi put kojim ću završiti edukaciju iz svih kiraeta i brže nego sam očekivala, s obzirom da sam sa svojim mentorom zbog mjera koje su bile uvedene ubrzala sami proces učenja hatme. Iz tog razloga, ponovno sam se uvjerila da Onaj koji nam daje iskušenja, u njima nam pruža i priliku da preispitamo i unaprijedimo svoju životnu agendu”, naglašava Gobeljić.

Gobeljić i njeni najmiliji tokom mjeseca ramazana bili su u prilici da Božijim izunom budu sudionici i svjedoci svekolikih promjena, kako u svijetu oko njih, tako i u njima samima. Bili su u prilici, naglašava, da oplemene svoje misli, riječi i djela.

“Bili smo na megdanu vlastitih težnji i prohtjeva nastojeći se u toj nepredvidivoj borbi pomoći disciplinom i duhovnošću. Bila je to prilika i da se susretnemo sa svojom vlastitošću i svim onim što ona nosi i donosi kao takva. Bili smo u prilici da se zagledamo i nadnesemo nad onim što doista jesmo te da posredstvom znanja i saznanja koja su nam tako data jasnije se odredimo prema Uzvišenome Gospodaru, sebi i drugim ljudima te svoj život po najuzvišenijim standardima duhovnosti sredimo i uredimo”, ističe ona.

U tom kontekstu naglašava da Bajrami za muslimane uvijek i iznova nose važnu poruku pobjede nakon podnesenih i iznesenih iskušenja.

“Oni nas podsjećaju da će uloženi trud na putu kojim hodimo biti krunisani radošću i zadovoljstvom zbog uspješnog sputavanja svojih prohtijeva i strasti radi postizanja viših duhovnih i moralnih ciljeva. I zaista, kada sve navedeno imamo u vidu, vjerujući insan se iskreno raduje dočekanom bajramu kao duhovnom cilju kojem je težio, okončavši vlastitu borbu protiv svoga nefsa”, potcrtava Gobeljić.

Kada je riječ o specifičnostima ovog Bajrama naša sagovornica navodi da treba znati kako postoje zakonitosti koje su tu da bi čovjekov život učinile lakšim i shvatljivijim i da bi insan znao put kojim hodi, jer život nije široki i prostrani horizont već lavirint prepun kratkih staza kroz koje trebamo hoditi i stići, često izgubljeni i zbunjeni te svakog časa suočeni sa mogućim opasnostima.

“Ali, ako imamo vjeru u jednoga Boga iskazanu kroz konstantnu pobožnost životni prolazi će se otvarati pred nama. U tom smislu sjećamo se riječi Boga Dragoga kao univerzalnog pravila koje je predočeno čovjeku, a kada se kaže: ‘Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. Allah zna, a vi ne znate.’ Jednako tako, ovaj Bajram i okolnosti u kojima ga dočekujemo treba razumijevati kao priliku da još dublje promišljamo smisao našeg habitiranja na ovoj zemljanoj lađi. Svakako, bit ćemo uskraćeni za veća okupljanja ali to ni jednoga trenutka neće utjecati na radost koju nosimo sa znanjem da će nas ako Bog da Gospodar milošću svojom natkriliti i naše prijestupe oprostiti”, riječi su kojima je Gobeljić zaključila razgovor za Klix.ba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 99
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME