Zuckerbergova nova ideja: Želi svima na svijetu dati internet

Zuckerbergova nova ideja: Želi svima na svijetu dati internet

607_20130821092505_zuckerbergova_nova_ideja_zeli_svima_na_svijetu_dati_internet_504x335_20130102_20130115214201_a7a6e4f70d1f824fb9d89af94b0c80ff

Skoro dvije trećine ljudi nemaju pristup internetu, a Zuckerberg i partneri u skupini internet.org žele doći i do njih te su predstavili plan za povezivanje cijelog svijeta.

Gotovo svaki sedmi čovjek na svijetu koristi Facebook, a njegov osnivač, Mark Zuckerberg, sada ima plan da na internet dovede i preostale ljude, pritom misleći na više od četiri milijarde onih koji uopće ne mogu na internet.

Na svom Facebook profilu najavio je formiranje velikog partnerstva sa Samsungom, Nokijom, Qualcommom i drugim velikim tvrtkama kako bi internet svima učinili puno pristupačnijim.

Grupa se naziva internet.org, a navode kako sada pristup internetu ima oko 2,7 milijardi ljudi, dok preostale skoro dvije trećine planeta to nemaju.

Skoro deset godina Facebook je u misiji da napravi svijet otvorenijim i povezanijim – napisao je Zuckerberg i dodao da u zemljama u razvoju postoje ogromne barijere u povezivanju. Internet.org bi trebao stvoriti globalno partnerstvo koje će riješiti sve izazove, a tako i omogućiti internet onima koji si ga trenutno ne mogu priuštiti. Osnivači, među kojima su i Ericsson, MediaTek i Opera će razvijati projekte, dijeliti znanje, ali i mobilizirati vlade i industriju kako bi povezali svijet, piše Zuckerberg, prenosi USA Today.

Među detaljima koje ističe, cilj će biti napraviti učinkovitije aplikacije. Uz to da one troše manje količine data prometa, proizvođači telefona i opreme poboljšat će dijelove kako bi mogli slati više podataka i trošiti manje energije. Kaže kako je ovo grubi nacrt te kako će se stvari razvijati možda će biti moguće ostvariti i više od planiranog, ali možda će se pojaviti i prepreke koje će ih zaustaviti na nekim područjima.

federalna.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE