Portal 072info

Zuko: I slijepi su zainteresirani za informacije, ali te nam web stranice nisu prilagođene

d77cacd7a14d0813c59643427ec8c505
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Slijepe i slabovidne osobe u Federaciji BiH ne mogu kao ostali građani posjećivati, koristiti informacije sa web stranica federalnih institucija, jer takve stranice nisu prilagođene slijepim osobama.

Naime, Vlada FBiH je na posljednoj sjednici djelimično prihvatila inicijativu Amera Obradovića zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da se web stranica Vlade FBiH prilagodi slijepima ali kada se bude kreirala nova web stranica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Trenutna struktura web stranice ne ispunjava tehničke uvjete potrebne za prilagođavanje sadržaja slijepim i slabovidnim osobama (kao što su implementacija čitača, sintetizatora govora, uvećivača ekrana i slično). Potrebno izraditi stranicu u novim tehnologijama. Stoga će, prilikom kreiranja novog web sajta (izrade dizajna i softwera), Vlada Federacije BiH poduzeti neophodne aktivnosti na stvaranju tehničkih pretpostavki kako bi sadržaji u što većoj mogućoj mjeri bili prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama – saopćeno je iz Vlade FBiH.

Razgovarali smo sa Fikretom Zukom, direktorom Udruženja slijepih Kantona Sarajevo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Kada je riječ o pristupačnosti web stranica za slijepe, doskora naše institucije uopće nisu o tome vodile računa. U posljednje dvije godine Evropska unija mnogo pažnje posvećuje pristupačnosti i čak su izašli propisi i direktive o pristupačnosti web stranice, i u skladu s tim iniciramo kod institucija vlasti da prilagode stranice. Nije tačno da je skupo i da se to ne može. Postoje standardi koji, ako se slijede, može se u dobroj mjeri uraditi pristupačnost – govori nam Zuko.

Naglašava da ne treba samo Vlada FBiH prilagoditi sadržaj svoje web stranice slijepim i slabovidnim već sve njene instutucije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Pri tome mislim i na Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, Poreznu upravu, Zavod za zapošljavanje FBiH. Sve su to institucije za čije informacije su građani itekako zainteresirani. Svakako stranice moraju prilagođavati novim tehnologijama. Evo kada ih budu radili, neka nas imaju u vidu. Kako je korona dosta toga je išlo elektronskim putem, a gdje smo mi tu? – pita se Zuko.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Faktor.ba

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)