Zuko: Omogućiti korisnicima pravo da izaberu kliniku u kojoj će raditi biomedicinski potpomognutu oplodnju

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Kenela Zuko uputila je zastupničku inicijativu Vladi Federacije BiH i Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH o obustavi trošenja novca građana Federacije BiH za biomedicinski potpomognutu oplodnju, odnosno da ponište kriterije/smjernice za raspodjelu budžetskih sredstava i daju mogućnost svakoj korisnici na njeno pravo da izabare kliniku u kojoj će raditi biomedicinski potpomognutu oplodnju. Zuko ističe kako iz relevantnih izvora ima informaciju da korisnici datih sredstava nisu u mogućnosti da koriste sredstva u svrhu za koju su namijenjena.

– Obzirom da je od 1.1.2023. godine biomedicinski potpomognuta oplodnja prešla u nadležnost Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje Federacije BiH, isti je ponudio neprihvatljive uslove za sve klinike koje se ozbiljno bave ovom problematikom. Vrlo nerealno je da se pacijenticama ograničava izbor klinike u kojoj će raditi biomedicinski potpomognutu oplodnju, a klinike koje po statističkim pokazateljima imaju visok procenat uspješnosti transfera embriona u datom procesu biomedicinski potpomognute oplodnje. Prije nego je Zavod za zdravstveno stanje i reosiguranje Federacije BiH preuzeo utrošak 10 miliona KM za proces biomedicinski potpomognute oplodnje, na primjer u Kantonu Sarajevo, tj. kantonalnom Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je bilo najbitnije da se dobije saglasnost nadležne Komisije da žena može pristupiti procesu biomedicinski potpomognute oplodnje, a novčani iznos je bio fiksan. Sada je Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje Federacije BiH ponudio svim klinikama uslove koji su znatno ispod svakog nivoa stvarnih potreba, te su uspješne klinike odustale od sklapanja ugovora sa Zavodom – navodi se u obrazloženju inicijative.

Stoga je predložila nadležnom ministarstvu i Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH da ponište kriterije/smjernice za raspodjelu budžetskih sredstava i daju mogućnost svakoj korisnici na njeno pravo da izabare kliniku u kojoj će raditi biomedicinski potpomognutu oplodnju, pa i u okolnostima da jedan dio one i same finansiraju ali da se zadovolji svrha biomedicinski potpomognute oplodnje, a samim tim i utroška sredstava budžetskih korisnika.

– Naglašavam da sa trenutnim utroškom sredstava gdje se onemogućava pacijenticama izbor klinike za biomedicinski potpomognutu oplodnju, a one već imaju pohranjene embrione u klinikama koje nemaju ugovor sa Zavodom, a imaju pravo na refundaciju daje prilika za tužbe, što je dodatni udar na Budžet Federacije BiH, navodi zastupnica Kenela Zuko.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE