AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Svim žrtvama koronavirusa te onim ljudima koji se bore s posljedicama pandemije župa Sv. Josipa u Zenici 14. marta će pokloniti koncert “Stabat mater”, djela talijanskog skladatelja Giovannija Battiste Pergolesija.

Župa Sv. Josipa uprkos pandemiji koronavirusa i vremenu loših vijesti i informacija javnost je obradovala informaciju o koncertu koji je posvećen svim žrtvama, ljekarima i medicinskom osoblju, pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i migrantima i zatvorenicima.

Koncert će uživo pratiti 30-ak ljudi, među kojima i kardinal Vinko Puljić, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kao generalni pokrovitelj i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Upravo tim povodom razgovarali smo sa župnikom don. Davorom Topićem koji je kazao da je “Stabat Mater” (Stala plačuć tužna mati…) jedno od najdirljivijih i najizvođenijih djela sakralne glazbe, biser svjetske glazbene kulture, najsnažniji i najprepoznatljiviji sačuvani srednjovjekovni napjev.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

“Govori o patnji Majke dok promatra umiranje nevinog sina. U kontekstu situacije koju živimo, činila nam se najprimjerenijim odgovorom. To je naša molitva za žrtve, pijetet, te suosjećanje na bolesnike i zahvala svima onima koji se bore s ovom pandemijom. Osim toga, poziv i ohrabrenje za ovaj duhovno-kulturni događaj pronašli smo i u činjenici da je papa Franjo ovu godinu proglasio Godinom sv. Josipa za cijelu Crkvu. Za župu čiji je On zaštitnik to je pravi izazov. Uloga Sv. Josipa je biti otac, čuvar, zaštitnik obitelji, stoga tko može biti prikladniji lik od njega? On je ta proročka riječ u kontekstu cijele zdravstvene krize koju čovječanstvo danas živi! Zato sam zajedno s suradnicima odlučio odgovoriti tako”, kazao je Topić.

Na koncertu će nastupiti zbor i gudački orkestar u čijem sastavu su profesori i studenti grada Zenica i Sarajeva te solistkinje Katarina Kikić i Monija Jarak-Mikulić, kao i maestro Dario Vučić, dirigent opere i v.d. umjetničkog direktora opere u Sarajevu. Međutim, Topića samo pitali, zašto je taj koncert održan baš u Zenici, na što je kazao da je Zenica središte Bosne i Hercegovine.

“Zenica je geografsko središte naše BiH, njezino srce. Ljudi u Zenici su poznati po gostoprimstvu i uljuđenosti. Radosni smo da ovaj događaj nadilazi našu župu i sam grad. Zahvalan sam također našem nadbiskupu kardinalu Puljiću na podršci, predsjedniku Federacije BiH na generalnom pokroviteljstvu, kao i domaćinu Grada Zenice, njenom gradonačelniku”, dodaje Topić.

Zenica je dugo vremena poznata i po međureligijskom odboru za saradnju, a svojim angažmanom Topić je dao veliki doprinos širenju i te misije u gradu koji nosi naziv i “mali Jerusalem”. Pojasnio je i da je koncert ustvari odgovor na encikliku pape Franje “Fratelli tutti” – Svi smo braća, ali i “Deklaraciju o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot koju su potpisali papa Franjo i veliki imam Ahmad Al-Tayyiba.

“Zenica je inače poznata i po svom Međureligijskom odboru za suradnju, te na tom području daje lijepo svjedočanstvo. Ja se samo uključujem u taj zajednički hod. U ovom vremenu velikih migracija i globalizacije odgoj za dijalog je prevažan. U trenucima neizvjesnosti koje uzrokuje Covid-19., pozvani smo uz ostalo stvarati prostore za susrete koji nas ujedinjuju. Ovaj koncert nas ujedinjuje u našoj različitosti, a to u bosansko-hercegovačkoj stvarnosti predstavlja pravo bogatstvo. Tijekom organizacije i u susretu s osobama iz gradskih i županijskih struktura doživio sam da je ovaj događaj izazov za rast u našem zajedništvu”, izjavio je naš sagovornik.

Na kraju razgovora Topić je kazao da koncert svojim sadržajem nosi poruke ljubavi i zahvalnosti u vremenu dok čovječanstvo živi u stanju ranjivosti, prognanstva, u kojem je zaustavljen redovan život.

“Ovaj koncert treba otkriti važnost bratstva. Pandemija nas usmjerava prema onome što je bitno u životu. ‘Shvatili smo da se nalazimo na istoj lađi, svi slabi i dezorijentirani, ali istodobno važni i potrebni, svi pozvani zajedno veslati, svi potrebiti uzajamne utjehe. Na toj se lađi… svi nalazimo’, riječi su Pape Franje koje dijelim s vama. Ovaj događaj izraz je ljubavi. U njegovu organizaciji mnogi su se radosno uključili na čemu im bratski zahvaljujem”, zaključio je don Topić u razgovoru za Klix.ba.

Svi ljubitelji klasične muzike koncert će moći pratiti putem direktnog prijenosa 14. marta 2021. godine s početkom u 20 sati, za što se pobrinula redakcija vjerskog programa BHTV u saradnji s Nadbiskupijom vrhbosanskom, RTV Zenica kao i YouTube kanal “Nedjelja.ba”.