Zvaničnici Tajvana: Ukoliko nas Kina napadne, spremni smo se boriti do posljednjeg dana

Ministar vanjskih poslova Tajvana Joseph Wu izjavio je na konferenciji za medije kako su tajvanske vojne snage u potpunosti spremne za rat ukoliko Kina odluči da napadne ovu zemlju u narednom periodu, prenosi Reuters.

Zbog učestalih vojnih vježbi kineske vojske oko Tajvana, ministar Wu na konferenciji za inostrane medije između ostalog govorio je i o mogućem sukobu između Kine i Tajvana o kojem se sve više govori zbog učestalih vojnih vježbi kineske vojske oko ovog otoka.

Kako je istakao Wu, kineske zračne snage gotovo svakodnevno prelijeću tajvansku zonu, a u ponedjeljak su zabilježene i aktivnosti nosača aviona u blizini otoka.

“Američki zvaničnici koji prate razvoj događaja u ovoj regiji, jasno vide opasnost od mogućnosti da Kina napadne Tajvan. Ukoliko dođe do rata, spremni smo se braniti do posljednjeg dana”, rekao je Joseph Wu novinarima.

Wu je naglasio kako je Washington najviše zaslužan za modernizaciju vojnih snaga Tajvana te da su vlasti u ovoj djelimično priznatoj državi spremne potrošiti znatno više novca iz budžeta za modernizaciju vojske u narednom periodu.

“Odbrana Tajvana je naša odgovornost. Uradit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo poboljšali odbrambene sposobnosti”, naglasio je ministar.

Pored konferencije ministra vanjskih poslova, Ministarstvo odbrane Tajvana također je održalo konferenciju za medije gdje se govorilo o održavanju osmodnevne vojne vježbe koja bi trebala simulirati napad Kine na Tajvan čime bi trebala početi i redovna godišnja vojna vježba pod nazivom “Han Kuang”.

“Vježbe su dizajnirane na temelju najvećih neprijateljskih prijetnji. Simuliramo sve moguće scenarije koji uključuju neprijateljske invazije na Tajvan”, rekao je general Liu Yu-Ping.

Nakon prve faze vježbe, druga faza bi obuhvatala mobilizaciju oko 8.000 rezervista koji bi bili uključeni u protudesantne vježbe te u vježbe koje bi uključivale rad u bolnicama gdje bi se simulirao rad u uslovima većeg priliva žrtava sa fronta.

Na pitanje da li će SAD poslati svoje predstavnike na vojnu vježbu, general Ping je odgovorio kako se o takvoj opciji razgovaralo, ali da američke snage ipak neće biti uključene u ovu vježbu.

Prethodni članakKako je dogovarana nabavka respiratora: Fikret Hodžić za jedan dan poslao tri ponude
Sljedeći članakKako pripremiti dijete za posjetu stomatologu