Screenshot 1 114
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 23, 2021 @ 9:40
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Iako je Svjetska izložba EXPO u Dubaiju počela 1. oktobra, privrednici i država Bosna i Hercegovina još uvijek nisu prikazali šta to sve naša zemlja ima da ponudi.

NER FIT

Kasni se zbog svima poznatih razloga – problema oko prihvatanja učešća naše zemlje na ovom svjetski važnom događaju, to jeste neprihvatanja države da na sebe preuzme tu odgovornost. Zbog toga je odgovornost na sebe preuzelo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, čiji ministar Adnan Delić za Klix.ba kaže kako bi se BiH uskoro trebala predstaviti u Dubaiju.

Naime, Delić kaže kako čekaju povratne informacije od organizatora za rezervacije termina prema tematskim cjelinama.

“Timovi koji rade na pripremi predstavljanja BiH rade neprestano kako bi se najbolje iskoristile prilike za poslovnu zajednicu i promociju zemlje. Prezentacija paviljona nam je izuzetno važna jer paviljon predstavlja prozor u sve mogućnosti koje nudi BiH. Činjenica je da su svi posjetioci paviljona potencijalni investitori ili turisti i mi moramo iskoristiti priliku za promociju na ovoj svjetskoj platformi. Siguran sam da ćemo pozitivne efekte učešća na EXPO 2020 osjetiti u vremenu koje je pred nama”, kazao nam je Delić.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Zvanično predstavljanje naše zemlje na ovoj svjetskoj izložbi bit će održano 18. decembra, kada će biti obilježen nacionalni dan Bosne i Hercegovine.

Prvi poslovni događaj bit će održan 19. decembra, kazao je Delić
Prvi poslovni događaj bit će održan 19. decembra, kazao je Delić

“Zbog mjera vezanih za covid-19, određen je broj osoba koje mogu učestvovati u protokolarnom dijelu. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati predstavnici institucija sa državnog nivoa. Kanton Sarajevo će također biti predstavljen i naravno predstavnici privrednika. Želim istaći da smo odlučili da broj predstavnika institucija bude minimalan, kako bi privrednici imali više prostora za predstavljanje. U cilju postizanja maksimalnih rezultata, organizovat ćemo dodatne prilike za predstavljanje ključnih industrija i kompanija iz Bosne i Hercegovine na EXPO 2020 Dubai. Prvi poslovni događaj je Country Business Briefing, koji će biti održan 19. decembra 2021. godine u Business Connect Centru. Ovaj događaj omogućava privrednicima, ekspertima iz ključnih industrija Bosne i Hercegovine da predstave poslovne prilike naše države i ostvare vezu sa globalnim investitorima i donosiocima odluka, s ciljem prevazilaženja izazova i podsticanja ekonomskog rasta”, istakao je Delić.

Strateški plan predstavljanja BiH na EXPO-u, kako je kazao Delić, je pripremljen. Operativni plan, dodaje, zavisi od rezultata poziva, kada će biti poznate kompanije koje su odabrane, nakon čega će imati i detaljan terminski plan prezentacija kompanija i business – to – business sastanaka na EXPO-u za pojedinačne sektore.

U pripremi je, potvrdio nam je Delić, i Metodologija pripreme poziva po kriterijima EXPO 2020 Dubai, prilagođena domaćim uslovima, koju je razvio tim ekonomskih stručnjaka.

“Metodologija postavlja okvir izbora koji će na najbolji mogući način izražavati reprezentativnost odabranih kompanija u odnosu na cijelu Bosnu i Hercegovinu. Metodologija, između ostalog, propisuje kriterije sa pojašnjenjima, analize industrija i preglede indikatora. Autori su razvili pet fokusa izbora ili meta kriterija, sa pripadajućim kriterijima i indikatorima za mjerenje. Ti fokusi su ekonomska pozicija preduzeća, potencijal rasta, izvozni potencijali, inovativnost i održivost. U skladu sa ovim fokusima, ili meta kriterijima, moguće je identificirati preduzeće koje treba da sudjeluje na sajmu EXPO 2020 Dubai. Uvjeren sam da će ovaj pristup osigurati fer i korektan izbor, bez prostora za određene manipulacije izborom i slično”, kaže Delić.

LIDER