Zvanično raspisan konkurs za novog direktora SIPA-e

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nezavisni odbor kao nezavisno tijelo policijske strukture Bosne i Hercegovine raspisao je javni konkurs za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) namandat od četiri godine. Perici Staniću (SDS), aktuelnom direktoru SIPA-e, mandat ističe 5. novembra 2019. godine. Stanić je za direktora SIPA-e izabran kao kadar SDS-a, a navodno planira da se prijavi i za drugi mandat.

Nezvanično se spominj eda su za poziciju direktora zainteresirani i Goran Zubac, bivši direktor ove institucije ali i Darko Ćulum, direktor Policije RS-a.

Kandidati za ovu poziciju, između ostalog moraju ispunjavati sljedeće opće uslove: da su stariji od 18 godina, da su državljani Bosne i Hercegovine, da nisu otpušteni iz državne službe u institucijama BiH, odnosno entiteta kao rezultat disciplinske mjere u periodu od tri godine prije dana podnošenja prijave za upražnjenu poziciju.

Pored općih uslova, kandidati za poziciju iz ovog javnog konkursa moraju ispunjavati i sljedeće posebne uslove, i to: da imaju visoku stručnu spremu – VII. stepen obrazovanja i radno iskustvo u toj spremi u trajanju od najmanje pet godina, da imaju čin glavnog inspektora policije ili viši čin i najmanje tri godine rada u tom činu i da nisu članovi političke stranke.

Direktora SIPA-e na prijedlog Ministarstva sigurnosti imenuje Vijeće ministara koje je u tehničkom mandatu i nema podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Klix.ba

Tekst konkursa pročitajte ovdje.