Portal 072info

ZVANIČNO: Srbi među najvećim pijandurama na svijetu, saznajte koliko piju građani BiH

Da li znate u kojoj zemlji se u prosjeku, po glavi stanovnika, popije najviše alkohola? Mislite da su svjetski prvaci Njemci, Rusi, Francuzi, Finci ili Englezi?

E, pa prevarili ste se… Ove nacije nisu ni u prvih deset! Otkako su nastale prve civilizacije, čovječanstvo uživa u alkoholnim napicima u većoj ili manjoj mjeri. Tako je i dan danas, pa jedva da postoje države u kojoj se C₂H₅OH uopšte ne pije ili nemaju svoje nacionalno piće.

Međutim, posljedice prekomjerne konzumacije alkohola mogu da budu fatalne. Zato je Svjetska zdravstvena organizacija objavila izvještaj na temu koliko se u kojoj državi svijeta popije litara čistog alkohola po glavi stanovnika starijih od 15 godina svake godine za period koji obuhvata prethodnu deceniju.

Na prvom mjestu ove neslavne liste su građani Bjelorusije sa 175 litara godišnje po čovjeku, a za njima slijede Moldavci na drugom i Litvanci na trećem mjestu. Rusi su tek četvrti, a u korak ih prate Rumuni, Ukrajinci, stanovnici Andore, Mađari, Česi i Slovaci, prenosi telegraf.rs.

Srbi su na 12. mjestu, a u prosjeku, svaki građanin  Srbije popije 12,6 litara alkohola svake godine! Što se republika bivše Jugoslavije tiče, jasno vam je da su Srbi ubjedljivi prvaci.

Iza Srba dolaze Hrvati s (12,2l) i Slovenci (11,6l). Da ima i pozitivnih primjera, dokazuju podaci da prosječan Crnogorac popije 8,7 litara alkohola godišnje, građanin Bosne i Hercegovine 7,1l, a Makedonac 6,7l. Na dnu globalnog spiska nalaze se države u kojima jedva da postoji alkohol, kao što su Pakistan, Kuvajt, Libija i Mauritanija, gdje svaki stanovnik popije manje od decilitar godišnje.

Podijelite članak