Zvanično završen projekat “AGORA”

Zvanično završen projekat “AGORA”

Realizacijom posljednjeg tzv. flagship projekta u vidu Seminara za nastavnike na temu „Digitalni alati u nastavi“, a koje je realizovalo Udruženje matematičara Zeničko-Dobojskog kantona zvanično su završene i sve planirane aktivnosti u okviru AGORA projekta na lokalnom nivou.

AGORA projekat (Advancing innovative coGeneration Options for Reintegrating local Assets) realizovao se u okviru INTERREG Dunavskog transnacionalnog programa i okupio je ukupno 28 stalnih i pridruženih partnera iz 14 zemalja (Rumunija, Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Češka Republika, Belgija, Italija i druge), a od čega ukupno deset gradova. Vrijednost projekta je iznosio 2.242.623,51 EUR i implementirao se u periodu od 1. juna 2020. do 31. decembra 2022. godine, odnosno 30 mjeseci. 

Grad Zenica je imao status teritorijalnog partnera, dok je Zenička razvojna agencija ZEDA imala status pridruženog partnera. 

Deindustrijalizacija, urbana tranzicija te promjena načina življenja i rada u cijeloj dunavskoj regiji rezultirale se velikim brojem napuštenih prostora i objekata. Gradovi se danas suočavaju sa izazovima kako staviti u funkciju i iskoristiti napuštene ili nedovoljno iskorištene prostore. Iz tog razloga, projektom su tretirane tri tematska klastera: velika postindustrijska područja, poslovni/komercijalni nedovoljno korišteni ili nekorišteni objekti i nedovoljno korištene ili nekorištene javne površine. 

Grad Zenica je za pilot-lokaciju u okviru klastera poslovni/komercijalni nedovoljno korišteni ili nekorišteni objekti odabrao objekat Tehničke kontrole Željezare lociran u Poslovnoj zoni Zenica 1. Buduća namjena pilot lokacije je određena kroz nekoliko radionica na kojima se došlo do zajedničkog zaključka, a to je da bi ovaj objekat trebao da bude namijenjen startup kompanijama iz oblasti IT-a i inovativnih tehnologija.

Pilot objekat – Annex B, Zgrada Technoparka, Poslovna zona Zenica 1, prije i nakon adaptacije

S tim u vezi, implementiran je čitav niz različitih događaja, finansiranih kroz projekat, a koji su za cilj imali promociju buduće namjene samog objekta kao i aktivaciju različitih interesnih grupa koji bi i u narednom periodu mogli da svoje aktivnosti realizuju u ovom objektu. Kroz AGORA projekat realizovani su sljedeći događaji/flagship projekti:

1. „Dan robotike za osnovce“

Događaj je održan 14. juna 2022. godine u organizaciji Agencije ZEDA, Grada Zenice i UNZE. Događaj je okupio više od stotinu učenika osnovnih škola koji su imali priliku upoznati se sa osnovama robotike, u praksi vidjeti kako roboti funkcionišu, kako se programiraju i na koji način se nauče da rade pojedine zanimljive radnje.

2. „Državno takmičenje u robotici“

Dana 18. juna 2022. godine u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“ u Zenici održano je Državno takmičenje u robotici. Univerzitet u Zenici u saradnji sa EDUTUS Univerzitetom iz Mađarske organizovao je takmičenje Svjetske robotske olimpijade (World Robot Olympiad – WRO) za područje Bosne i Hercegovine. Državno prvenstvo se održalo kroz tehničku podršku i pokroviteljstvo Grada Zenice i Agencije ZEDA kroz projekat AGORA, te Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. Manifestaciju su podržali i BH Telecom, Devmatec, Ruff cycles SEE d.o.o. i GS-Tvornica mašina Travnik. Na takmičenju je učestvovalo 18 ekipa podijeljenih u tri dobne grupe. Dvije ekipe iz Zenice su osvojile prva mjesta u kategorijama elementary (8-12 godina) i senior (15-20 godina), dok je ekipa iz Tuzle osvojila prvo mjesto u kategoriji junior (12-15 godina). Samim tim ove ekipe su se plasirale na svjetsko takmičenje i osvojile 8. mjesto na istom, a koje se u periodu od 17-19. novembra 2022. godine održalo u Dortmundu (Njemačka).

3. „Digitalni alati u nastavi matematike“

Udruženje matematičara Zeničko-dobojskog kantona uz podršku Grada Zenice i Agencije ZEDA 23. juna 2022. godine organizovalo je seminar za  nastavnike matematike i informatike osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Digitalni alati u nastavi matematike“.

4. „Zettabyte ideathon“

7. jula 2022. godine održan je Zettabyte Ideathon koji su organizovali studenti IT-a, stipendisti Fondacije BH Futures Foundation zajedno sa partnerima: Gradom Zenicom, Agencijom ZEDA, IT firmom Blandus i Urban Grill Zenica. Cilj događaja je bio da se mladi ljudi zainteresuju za IT sektor, pruži uvid u ono što ih čeka u budućem fakultetskom školovanju i IT karijeri, te daju stimulans za savladavanje željenih programerskih tehnika.

5. Ant Colony Meetup

Dana 2. decembra 2022. godine Politehnički fakultet i kompanija Ant Colony Sarajevo sa partnerom ZeForge su organizovali Meetup u Impulsnom kreativnom centru Agencije ZEDA.Učesnici su imali priliku na praktičnom primjeru razvoja njihovog softverskog proizvoda nauče koje su uloge različitih radnih mjesta u IT industriji, šta i kako rade developer, data analyst, devops, QA i sl.

6. Digitalni alati u nastavi

Udruženje matematičara ZDK-a u saradnji sa Odsjekom matematika i informatika uz podršku agencije ZEDA i Grada Zenica organizovalo je  radionicu “Digitalni alati u nastavi”. Prvog dana radionice koja je održana 17.12.2022. učesnici su se upoznali sa platformama WordWall, Genially i Kahoot! i kreirali vlastite sadržaje. Dana 24.12.2022. je finalizirana radionica “Digitalni alati u nastavi” savladavanjem tehnika korištenja još tri izuzetno korisna alata: Canva, Graspable Math i Quizizz. 

Bilo je veliko zadovoljstvo raditi na samoj implementaciji AGORA projekta. U narednom periodu nas očekuje apliciranje sa mnogim sličnim i različitim projektnim idejama na različite Interreg (Danube, Med, CBC, Adrion) pograme koji su u najavi.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica