Zvao sam sebe kako bi izgledalo da se ‘ubija od posla’. Na kraju je uhvaćen

Kako bi izbjegao rad na poslu, švedski porezni službenik satima je zvao vlastiti telefonski broj. Umjesto da prima pozive klijenata, 28-godišnjak je sam zvao na svoj telefon, navodi se u disciplinskom izvješću švedske porezne agencije.

Zbog toga je izgledao “zauzet” u sustavu svog poslodavca i svi su se pozivi klijenata prosljeđivali drugim zaposlenicima, prenosi Fenix-magazin.

Između 10. marta i 5. maja Šveđanin Andreas nazvao je svoj broj 32 puta. Kao rezultat toga, uspio je “ubiti” ukupno 55 radnih sati, što odgovara sedam radnih dana.

“Neki od tih poziva trajali su nekoliko sati”, stoji u izvješću. Čovjeku sada prijeti otkaz.

Loše ponašanje 28-godišnjaka očito nije odmah uočeno jer od januara 2021. radi od kuće. Tek je u aprilu jedan od njegovih nadređenih primijetio da 28-godišnjak telefonira neobično dugo u usporedbi s ostalim zaposlenicima.

Kad su ga ispitali, muškarac je konačno priznao da nije radio tokom tih poziva. Očito se nije posebno kajao: Interna istraga pokazala je da je i nakon priznanja obavio još četiri poziva na vlastiti broj mobitela. Kad su ga ponovno pozvali u maju, muškarac se branio govoreći da je njegova motivacija za rad “izuzetno niska”.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE