Portal 072info

Zvijezda suspendovana, Sarajevu tri boda i potreban odmor pred Atromitos

Da će nova sezona Premijer ligi BiH startati naopako, moglo je biti jasno već nakon utakmice u Vrapčićima, gdje je Velež dočekao Drinu, a nogometaš Mostaraca na leđima nosio naopako oštampanu četvorku. Međutim, malo ko je vjerovao da se jedna utakmica neće odigrati zbog neizmirenih obaveza prema jednom igraču.

U prošlosti, bilo je sličnih slučajeva i najava, ali bi se utakmica na kraju ipak odigrala, što nije pak slučaj sa susretom između Sarajeva i Zvijezde.

Najavljivao je advokat i zastupnik Gradine Fuad Čolpa da susreta neće biti ukoliko se ne izmire obaveze prema timu iz Srebrenika, a igrači Sarajeva i Zvijezde istrčali su na zagrijevanje, ali samo kako bi ih malobrojna publika vidjela. Meč nije odigran, jer delegat nije dao dopuštenje, a zvanično objašnjenje, koje smo dobili iz N/FSBiH, glasi:

“Meč 1. kola Premijer lige BiH između Sarajeva i Zvijezde nije odigran jer je klub iz Gradačca suspendovan 2. jula od Nogometnog saveza BiH zbog neizmirenih obaveza”, kaže se u saopštenju iz Saveza.

“NK Zvijezda Gradačac nije postupio prema pravosnažnoj i izvršnoj odluci Disciplinske komisije NS/FS BiH, kojom je klub bio obavezan izmiriti dug OFK Gradina iz Srebrenika, po osnovu naknade za treniranje igrača Amera Ordagića, a shodno ranije donesenim odlukama nadležnih organa. Kako do početka utakmice nije bilo dokaza da je dug izmiren u skladu sa relevantnim odlukama, niti da je postignut dogovor između NK Zvijezda Gradačac i OFK Gradina, a imajući u vidu da je na snazi suspenzija ekipe iz Gradačca, nisu se stekli uslovi za odigravanje navedene utakmice”, objasnili su iz bh. kuće nogometa, gdje su izgleda zauzeli oštar stav, kada je u pitanju zaštita prava nogometaša.

Uz to, N/FSBiH je naglasio kako će ovaj slučaj biti predmet razmatranja na sastanku Komiteta za takmičenje NS/FS BiH u utorak, 5. avgusta 2014, s tim što je svima jasno kako će se ovaj meč registrovati rezultatom 3:0 za Sarajevo, koje je tako dobilo neočekivan i potreban odmor uoči revanš susreta Evropske lige protiv Atromitosa u Atini.

Podijelite članak