zvizdic100
02.07.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon 174. sjednice Vijeca Ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedavajuci Vijeca Ministara Denis Zvizdic odrzao je konferenciju za medije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 15, 2021 @ 23:58
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić osvrnuo se na izjavu Milorada Dodika u kojoj se navodi kako sedam zemalja EU podržava nezavisnost RS-a, te je poručio kako se radi o blijedom pokušaju jačanja pozicije. Kako je naveo Zvizdić, Dodikova izjava o navodnoj podršci određenih zemalja Evropske unije nezavisnosti RS-a predstavlja klasični spin kojim se pokušava ojačati pozicija koja je uzdrmana kao nikada do sada.

FIXGEHALT

“Istina je da ne postoji niti jedna članica EU koja bi institucionalno i zvanično podržala nezavisnost bh. entiteta RS, jer bi time bile srušene norme i principi međunarodnog prava i poretka na kojem funkcionira EU, i otvorena ‘pandorina kutija’ sa nesagledivim posljedicama ne samo za BiH, nego i za čitav region i Evropu”, rekao je Zvizdić.

Ističe kako ne može isključiti da se o toj temi neformalno govorili nižerangirani dužnosnici evropskih zemalja.

“Uostalom, da je to istina, Dodik ne bi mogao izdržati, a da ne spomene barem jednu ili dvije od tih zemalja. Ne isključujem da su o tome mogli neformalno govoriti neki nižerangirani dužnosnici nekih evropskih zemalja u kojima je na vlasti krajnja desnica, ali se vjerovatno zbog ‘kasnih sati’ i preglasne muzike to nije ni dobro čulo, a ni ispravno razumjelo”, pojasnio je Zvizdić.

Naglasio je kako će EU u slučaju opasne odluke vlasti u RS-u, reagovati isto kao u slučaju Parlamenta Katalonije.

“Dakle, u slučaju bezumne, hazarderske i izuzetno opasne odluke vladajućeg režima RS o rušenju ustavnog poretka i bilo kakvom otcjepljenju RS-a, članice EU će reagovati na isti način kako su reagovale kada je Parlament Katalonije jednostrano donio ‘Odluku o nezavisnosti’ te španske pokrajine. Takva odluka katalonskog parlamenta je proglašena državnim udarom i tretirana kao čin separatizma, organizatori su uhapšeni i osuđeni, a Carles Puigdemont, kao pokretač i vođa čitavog antiustavnog projekta, je pobjegao van Španije i još uvijek je u bjekstvu”, ističe Zvizdić.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH je naveo kako će se na sličan način postupiti sa svakim ko “cijepa” teritorijalni integritet međunarodno priznate države.

“Tako je u slučaju Katalonije postupila EU, i tako će postupiti uvijek i sa svakim ko pokuša da pocijepa teritorijalni integritet i suverenitet međunarodno priznate države. Naravno, i dalje smatram da je u ovoj situaciji institucionalni dijalog dobar put da se dođe do rješenja, ali njemu mora prethoditi bezuvjetan prekid blokade rada Parlamenta, Predsjedništva i Vijeća ministara BiH”, izjavio je Zvizdić.

Na kraju, Zvizdić je poručio kako će, u slučaju da RS krene u rušenje ustavnog poretka, dijalog biti nemoguć.

“U slučaju da vladajuća koalicija u bh. entitetu RS napravi samoubilački korak dalje u rušenju ustavnog poretka, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, onda će dijalog biti nemoguć, a Bosna i Hercegovina, EU i svijet će dobiti bosanskog Puigdemonta”, zaključio je Zvizdić.

LIDER