Zvizdić: Izgradnja HE Buk bijele je agresija na energetski suverenitet BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nakon što na u srijedu održanoj sjednici Komisije za koncesije ponovo nije bilo kvoruma za odlučivanje, izgledno je da će Ustavni sud se očitavati o izgradni Hidroelektrane na Drini.

Hidroelektrana na Drini je zajednički projekat bh.eniteta Repubika Srpska i Srbije za koji nije dobijena dozvola Bosne i Hercegovine kao odgovornog međunarodnog aktera.

Ustavni sud i Komisija za koncesije međusobno prebacuju odgovornost za donošenje ove odluke. Ustavni sud je odlučio da se očituje Komisija za koncesija, ali komisija nije uspjela da postigne saglasnost svojih članova.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, kaže kako su tri ključne činjenice koje odlučuju o ovome pitanju.

“Prva je da je riječ o svojevrsnoj agresiji na energetski suverenitet BiH i da Ustavni sud treba i mora djelovati u cilju zaštite Ustava BiH,” pojašnjava Zvizdić

Kao drugu navodi to jeda RS kao entitet nema nikakvu samostalnu nadležnost za sklapanje međunarodnih ugovora, tako da cijeli postupak u vezi sa izgradnjom HE na Drini moze voditi, ako to smatra opravdanim, samo država Bosna i Hercegovina, koja je jedini titular cjelokupne državne imovine.

“Treća činjenica je da je Komisija za koncesije nepotpuna i da su ‘nova’ imenovanja potpuno nelegalna u smislu stručne i nacionalne zastupljenosti,” upozorava Zvizdić

Jedan od problema predstavlja i to što je iako ne postoje odgovarajuće odluke već počela gradnja projekta izgradnje tri hidroelektrane čija je vrijednost veća od milijarde KM. Zvizdić kaže kako su za izgradnju ovakvih projekata potrebne godine i da će Ustavni sud BiH mnogo ranije donijeti odluku za koju vjeruje da će biti u skladu sa Ustavom i nadležnostima države Bosne i Hercegovine.

“Pripremni radovi koji se navodno, rade su nelegalni i predstavljaju nezakonito trošenje javnog novca što je prekršaj za koji su propisane ozbiljne sankcije. Istovremeno, prijetnje pojedinaca da će bh entitet RS pokrenuti međunarodnu arbitražu su smiješne i ne zaslužuju bilo kakav ozbiljan komentar,” kazao je Zvizdić.

Klix