Zvizdić: Mi u BiH dobro pamtimo jedan “non paper”, nećemo dozvoliti novi SANU memorandum

Screenshot 2 79
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Denis Zvizdić je danas prije redovne sesije Kruga 99 kazao da će govoriti o dvije teme, a to su “non paper” i termin “mirni razlaz”. Kazao je da bh. patriote neće dozvoliti da se dogodi još jedan SANU memorandum za koji se smatralo da je bezazlen. https://878c6407dbbabeceaaa536f9ce55d438.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Na početku obraćanja navodi da trenutno postoje dva “non papera” o Bosni i Hercegovini koji su pisali drugi. Kaže da su u pitanju dva različita teksta, ali sa jednim zajedničkim imeniteljem – “nedvojbeno miješanje u unutrašnje poslove suverene i samostalne Bosne i Hercegovine”.

“Želimo poručiti da smo mi u BiH sposobni da u potpunosti odlučujemo o našoj sudbini, a države susjedi nam mogu pomoći na našem putu ka EU, ali ne i bespotrebno otežavati taj posao. Njihovo ponašanje nije u skladu sa evropskim vrijednostima koje i sami podržavaju”, rekao je on.

Dalje govori kako je i memorandum Srpske akademije nauke i umjetnosti posmatran kao bezazlen papir, a da je bio izuzetno opasan i poguban.

“Mi u BiH dobro pamtimo šta je bio jedan ‘non paper’ poput onog SANU-a, dokument koji je predstavljen kao neobavezujući akademski tekst da bi se kasnije ispostavilo da je on bio inspiracija za masovne zločine, protjerivanja i genocid u srebrenici. To je nešto što bh. patriote neće više dozvoliti”, rekao je Zvizdić.

Dalje je govorio o slovenskom “non paperu” za koji je kazao da prognozira postojanje tri velike države prilikom čega bi očigledno morale nestali Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

“Vrlo je oštra reakcija međunarodne zajednice bila, SAD i Njemačka su jasno potcrtale da nema promjena granica na Zapadnom Balkanu i da se rukovodstva tih zemalja trebaju okrenuti izgradnji bolje saradnje”, podsjetio je Zvizdić.

Druga tema o kojoj je govorio jeste termin “mirni razlaz” za koji kaže da sada Milorad Dodik učestalo koristi jer je shvatio da su secesija i separacija presnažni termini koji bi mogli dovesti BiH u ozbiljne probleme.

“Mislim da je taj termin kardinalna greška koja otvara pandorinu kutiju. To je složenica koju je Dodik ubacio u medijski javni prostor. To je samo pacifistička zamjena za otcjepljenje Republike Srpske. Očito je da su autori shvatili da je secesija jaka riječ i da bi moglo dovesti do rata pa su to zamijenili terminom mirni razlaz”, rekao je Zvizdić.