Zvizdić o sporu s Hrvatskom: Uvesti recipročne mjere na granici, ljetovati u bh. odmaralištima

Screenshot 4 66
Podijelite vijest

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić prokomentarisao je odluku Hrvatske da teretni prijevoznici neće moći prevoziti robu preko pet graničnih prijelaza između Hrvatske i BiH. “Odluka Republike Hrvatske da zatvori pet graničnih prijelaza sa BiH, čime se nanosi direktna, i očito namjerna, ekonomska šteta bh. privrednicima, koji svoje proizvode izvoze u EU, je posljednja u nizu pogrešnih i provokativnih aktivnosti kojima se dodatno usložnjavaju i pogoršavaju odnosi između BiH i Hrvatske”, kaže Zvizdić.

On kaže da ne želi vjerovati, iako za takvo nešto postoje indicije, da ova jednostrana odluka, koja je u suprotnosti s Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima, kao i s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, ima i političku pozadinu i da predstavlja “novu” vrstu pritiska, ucjene i miješanja u unutrašnje stvari BiH te smatra da nadležne institucije Bosne i Hercegovine trebaju hitno poduzeti sljedeće aktivnosti u cilju zaštite ekonomskog suvereniteta BiH.

Zvizdić navodi i niz mjera koje bi vlasti u našoj zemlji trebale poduzeti kao odgovor na mjeru Hrvatske:

  1. Pokrenuti recipročne pravne i ekonomske mjere Bosne i Hercegovine prema pravnim i fizičkim osobama iz Republike Hrvatske. Utemeljenje imamo u priznatom načelu međunarodnog prava – načelu reciprociteta;
  2. Intenzivirati kampanju, posebno od privrednih komora na svim nivoima: “Proizvodimo – kupujmo – izvozimo domaće”, s posebnim naglaskom na imperativnu potrebu kupovine domaćih proizvoda i preporuka da se ljetuje u bosanskohercegovačkim odmaralištima.
  3. Ako izostane reakcija nadležnih tijela EU, a međudržavni razgovori i zdrava logika ne daju brz i efikasan rezultat, onda imenovati agenta i pred međunarodnim arbitražama i sudovima pokrenuti tužbu Bosne i Hercegovine protiv Republike Hrvatske, što je u nadležnosti Predsjedništva BiH.

“Na kraju, želim naglasiti da poštujem Republiku Hrvatsku kao zemlju punopravnu članicu EU i NATO saveza, susjednu zemlju s kojom dijelimo oko 1.000 kilometara zajedničke granice, ali isto tako želim istaknuti da niko nema pravo ponižavati građane Bosne i Hercegovine i donositi jednostrane akte koji ugrožavaju mogućnost ekonomskog oporavka i razvoja BiH, posebno u periodu pandemije. Krajnje je vrijeme da naši susjedi počnu uvažavati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, koji je međunarodno priznat i neupitan”, zaključuje Zvizdić.


Podijelite vijest