Portal 072info

ZZO ZDK: Novac za bolničku zdravstvenu zaštitu presumjeravali na plate administracije

Panika je ovih dana unutar Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK nakon, za sada nezvanične informacije, da bi protiv nekih odgovornih osoba Zavoda uskoro mogla biti podignuta optužnica.

Svojevremeno je Federalna uprava policije podnijela Tužilaštvu ZDK Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 21 osobe iz Zavoda te Ministarstva zdravstva ZDK. U međuvremenu je protiv dvoje sa spiska podignuta optužnica, bivše ministrice zdravstva Senke Balorde i sekretara ministsrtva Hajrudina Hedžića, o čemu je Žurnal već pisao.

Prema saznanjima Žurnala, naredni optuženi bi mogao biti prvoprijavljeni iz izvještaja FUP-a, bivši direktor ZZO od marta 2012. do marta 2016. godine Senaid Begić, aktuelni predsjednik SDP-a ZDK. Begića terete za više djela zloupotrebe položaja te krivotvorenje isprave.

Na listi je nezakonita nabavka službenog vozila vrijednog 45 hiljada maraka, potom sklapanje ugovora o oglašavanju sa tri medijske agencije, kupovina poklona i mobilnih telefona, nezakonita isplata dnevnica i odobravanje liječenja u inostranstvu. Dodatno tu su i desetine nezakonito zaposlenih, uglavnom po stranačkoj te interesnoj liniji.

Primjera radi u izbornoj 2014. godini, kada je primljeno pedesetak “Begićevih pripravnika” preferiranih iz redova aktivista SDP-a ponestalo je novca za plate.

Potom je pod izlikom uštetde, iz sredstava namjenjenog bolničkoj tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti prebačeno više od 770 hiljada, kako bi se namirila nedostajuća sredstva za plate i druge troškove.

Ukoliko među tačkama očekivane optužnice budu samo nezakonitosti utvrđene u segmentu javnih nabavki, onda će suodgovorni biti nadležni iz finansijskog sektora Zavoda.

Istovremeno, ta djela su na aktuelnom “pravosudnom tržištu” gotovo nekažnjiva, što će biti znak da je optužnica podignuta tek formalnosti radi, odnosno zataškavanja zakonom strože kažnjivih djela.

(zurnal.info-Amarildo Gutić)

Podijelite članak
  • 235
    Shares

Počitajte još

Senaid Begić: Za napad na novinara pet godina zatvora

072info

KO SDP-a ZDK 22. septembra bira novo rukovodstvo

Redakcija

Smijenjena Mirzeta Subašić, direktorica ZZO ZDK

Redakcija