ZZO ZDK: Prihod manji za 8,25 miliona KM, redovne isplate zdravstvenom sektoru

ZZO ZDK: Prihod manji za 8,25 miliona KM, redovne isplate zdravstvenom sektoru

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZOZDK) u prva četiri mjeseca ove godine uprihodovao je 8.255.807 KM manje finansijskih sredstava nego je to bilo planirano projekcijom budžeta za 2020. godinu – kazao je Feni direktor ZZOZDK Omer Škaljo.

Budžet te ustanove za ovu godinu projiciran je na iznos od 205.336.000 KM, dok je rebalansirani budžet za prošlu godinu iznosio 201.259.880 KM.

-Ako bi ostvarenje prihoda i u naredom periodu išlo ovim trendom, ove bi smo godine, u odnosu na projekciju budžeta za 2020. godinu, imali za oko 10 posto manje punjenje budžeta. Pored navedenog, do sada uredno isplaćujemo sve tranše prema Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, kao i prema svim općinskim domovima zdravlja. Vidjet ćemo šta će pokazati naredni period – kaže Škaljo.

Navodi da su potpisani ugovori o pružanju zdravstvenih usluga sa svim zdravstvenim ustanovama u tom kantonu, osim Doma zdravlja Usora. Oni, dodao je, a u skladu sa Federalnim pravilnikom o raspodjeli sredstava, traže dodatne benefite. 

Dodatne je benefite, zbog razuđenosti općine, tražio i Dom zdravlja Vareš, s kojim je ugovor potpisan prije sedam dana.

-Vidjet ćemo na koji način da premostimo i tu situaciju sa Usorom. Oni traže dežurstva 24 sata Hitne pomoći, a po normativima i standradima ih to ne pripada. Međutim, moraju u okviru svoje institucije i to rješavati. Tražit ćemo način da se i to riješi na dobrobit osiguranika, Doma zdravlja Usora i ZZO ZDK – najavljuje Škaljo.

U prvom smo kvartalu, ističe, zaključno s 31. martom, imali manjak prihoda u iznosu od 5.481.291 KM, da bi na kraju aprila ta cifra narasla na 8.255.807 KM.

-Posljedice pandemije koronavirusa na privredu u punom su izražaju došle tokom aprila mjeseca, kada je dodatno došlo do smanjenja privrednih aktivnosti te otkaza zaposlenim u nekim sektorima. Treba imati na umu da ove godine imamo i 3.321 osiguranika manje nego prošle godine. Odnosno, ove godine imamo 330.092 zdravstvena osiguranika – dodaje Škaljo.

Zadnjim danom aprila okončana je i prodaja zdravstvenih markica, čime je ostvaren prihod od 1.041.250 KM. To je nešto više nego prošle godine, kada je po tom osnovu uprihodovano 1.036.140 KM.

-Bez obzira na stanje u kojem jesmo-pandemija koronavirusa, otežan rad i druge okolnosti koje su propratile ovaj period u 2020. godini, ove godine imamo nešto veću realizaciju nego prošle godine – ističe Škaljo.

Zbog otežanog rada usljed pandemije koronavirusa, prodaja zdravstvenih markica, koja inače traje do 31. marta tekuće godine, bila je produžena do 30. aprila pa će za osiguranike koji su markicu kupili tokom aprila, njihov rok važenja biti produžen do kraja aprila iduće godine.

Zdravstvene markice, koje koštaju 20 KM, osiguranike oslobađaju plaćanja participacije za veliki broj usluga, ali ne vrijede za one usluge koje se pružaju izvan ZDK-a.

Škaljo napominje da svim osiguranici kojima to odobri Komisija za liječenje u drugim bh. zdravstvenim ustanovama izvan ZDK-a ili u inostranstvu, ZZOZDK, u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, omogućava liječenje izvan ZDK-a.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE