Portal 072info

072INFO SAZNAJE: Evo kako je nova većina u ZDK podijelila ministarstva, poznato i ime premijera

Nakon raspada Bh. bloka u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) i formiranja nove većine u Skupštini ZDK koju čini 18 zastupnika i to 11 iz SDA, tri iz HDZ-a, dva iz A-SDA, jedan iz Stranke za BiH i samostalni zastupnik Omer Škaljo, intenzivirane su aktivnosti na formiranju Vlade ZDK.

Prema saznanjima 072info, završena je raspodjela pozicija u Vladi ZDK i već je poznato koja će ministarstva pripasti strankama koje čine većinu.

SDA, koja ima najviše zastupnika u Skupštini ZDK dobit će pet ministarstava, međutim, u skladu sa raspodjelom pozicija jedno ministarstvo ustupit će Stranki za BiH.

SDA je dobila ministarstvo za pravosuđe i upravu, ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, ministarstvo za boračka pitanja i  ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice. Još nije poznato koje će ministarstvo ustupiti SBIH-u.

Osim pet, odnosno, četiri ministarstva, SDA će dobiti i mjesto predsjedavajućeg Skupštine ZDK i premijera.

A-SDA, koja ima dva zastupnika u Skupštini ZDK i to Ramu Isaka i Amru Jupić, dobit će ministarstvo zdravstva, ministarstvo unutrašnjih poslova i ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša.

HDZ, koji ima tri zastupnika u Skupštini ZDK, dobio je ministarstvo finansija i ministarstvo za privredu,.

Samostalni zastupnik Omer Škaljo, navodno, dobit će neku od pozicija u kantonalnim institucijama, odnosno, neki od resora koji je u ranijoj većini bio predviđen SBB-u.

Već se pominju i imena tri delegata iz reda bošnjačkog naroda koja imaju neupitnu podršku za odlazak u Dom naroda i to Jasmin Duvnjak iz SDA, Ramo Isak iz A-SDA i Jasminko Kapić iz SDP-a.

Još nije poznato ko će predsjedavati Skupštinom ZDK. Ako Duvnjak ode u Dom naroda FBiH, kantonalnom Skupštinom predsjedavati će neko drugi iz SDA, međutim, ukoliko on ne prođe, što su minimalne, odnosno, gotovo nemoguće šanse, onda bi on ponovo mogao predsjevadati Skupšinom.

Premijer Kantona, kako saznaje 072info, ostat će Miralem Galijašević iz SDA, aktuelni premijer.

Podijelite članak
  • 171
    Shares

Počitajte još

Značajno povećana sredstva za boračku populaciju sa područja ZDK

072info

Sagledati mogućnosti povećanja izdvajanja za nabavku ortopedskih pomagala za RVI

072info

Miralem Galijašević novi-stari predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box