100 % POUZDANO: Evo kao ćete utvrditi je li med pravi – jednu kašičicu stavite u vodu, ako se otopi..

Podijelite vijest

Dok med gledate na policama teško je izabrati onaj pravi, čisti i stopostotni. No, postoje neki načini pomoću kojih možete ustanoviti kakav ste zapravo med kupili.

1. Provjerite etiketu

Zaprepastili biste se koliko ljudi ne gleda etikete proizvoda koje kupuju. Možda ste i vi među njima. A onda kad ste već platili i došli kući, shvatite da ste kupili nešto što niste htjeli. Provjerite etiketu i popis sastojaka. Možda proizvod ima aditive.

2. Kupujte kristalizirani med

Kristalizirani med je uvijek čist. Ako u potpunosti želite biti sigurni da ćete kupiti čisti med, najpouzdaniji način je da kupite kristalizirani med, iako vam možda ne izgleda lijepo i privlačno.

3. Testirajte med

Ako na etiketi stoji da je čist, postoje jednostavni testovi pomoću kojih možete provjeriti čistoću meda. Jedan od njih je da med otopite u vodi. U čašu hladne vode stavite kašičicu meda. Ako je med nečist, otopit će se u vodi. Najčešći dodatak medu je sirup, koji se otapa. Ako je med čist, masa će se držati zajedno i potonut će na dno čaše.

Drugi način da testirate med je pomoću vatre. Potrebna vam je voštana svijeća s pamučnim fitiljem. U staklenu posudicu stavite malo meda i umočite u njega pamučni fitilj voštane svijeće. Nakon toga pokušajte zapaliti fitilj. Ako gori imate sasvim čisti med. Ako ne gori ili gori jako slabo uz pucketanje, to je zbog prisutnosti vode.

Treći način je test apsorpcije. Stavite par kapi meda na upijajući papir, može papirnata salveta. Posmatrajte šta se događa.

Ako papir upija med, med nije čist. Ako med ostaje na površini onda je čist. Ako nemate upijajući papir poslužit će i bijela pamučna krpa. Na krpu stavite malo meda, a zatim to isperite. Ako je na krpi ostala bilo kakva mrlja, med vjerovatno nije čist.