11. oktobar: Danas je Međunarodni dan djevojčica

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Međunarodni dan djevojčica obilježava se na današnji dan od 2011. godine kada su Ujedinjeni Narodi proglasili 11. oktobar kao Svjetski dan ženskog djeteta.

Cilj je potaknuti svjetski entuzijazam u stvaranju boljeg života mladim djevojkama pružajući im priliku da postignu svoj puni potencijal. Dan djevojčica obilježava se širom svijeta. 

Reflektirajući se na posljednjih 15 godina, UN planira ciljeve održivog razvoja za sljedećih 15. Ovo je važno vrijeme za razmišljanje o važnosti društvenog, gospodarskog i političkog ulaganja u moć adolescentnih djevojaka kao temelja za razbijanje međugeneracijskog prijenosa siromaštva, nasilja i diskriminacije te postizanje pravednih i održivih razvojnih ishoda. 

Adolescentne djevojke imaju pravo na siguran, obrazovan i zdrav život i to ne samo tokom tih kritičnih formativnih godina, već i kao zrele žene.
Ako su učinkovito podržane tokom svojih adolescentnih godina, te djevojke imaju potencijal promijeniti svijet. Danas djevojke, a sutra radnice, majke, mentori, glave porodice i politički lideri. 

Ulaganje u ostvarivanje moći adolescentica podupire njihova prava danas i obećava pravedniju i prosperitetnu budućnost. 

Tokom posljednjih 15 godina, globalna zajednica postigla je značajan napredak u poboljšanju života djevojaka tokom ranog djetinjstva.

Obveza globalne zajednice je ostvarenje potencijala adolescentica koje će se izravno prenijeti na djevojke kaomoćna i pozitivna promjena za njihovo vlastito unapređenje i za unapređenje ravnopravnosti spolova. 

Više o ovom globalnom pokretu možete pronaći na UN-ovim stranicama i na www.dayofthegirl.org