Portal 072info

12 koraka za duži život

Objavljujući nove evropske smjernice, stručnjaci Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) izjavili su da će 12 jednostavnih koraka pomoći ljudima da smanje rizik od razvoja te bolesti i umiranja od nje.

– To su sve preporuke kako promijeniti ponašanje pojedinca. Ako ih budete slijedili, smanjit ćete svoj rizik od raka – rekao je dr. Joakim Šojz (Joachim Schuez), koji je vodio istraživanje u IARC-u, čije je sjedište u Francuskoj.

Šojc je rekao da 12 smjernica, koje savjetuju ljudima da izbjegavaju duhan, boravak u prostorima u kojima se puši, održavaju zdravu tjelesnu masu, redovno vježbaju, izbjegavaju sjedenje, jedu cjelovite žitarice, voće i povrće, izbjegavaju masnu hranu i visokoprerađenu hranu, može pomoći u smanjenju rizika od raka.

Smjernice, također, naglašavaju važnost izbjegavanja alkoholnih pića i prekomjernog izlaganja suncu, kancerogenih tvari, za žene – dojenje i izbjegavanje hormonalne nadomjesne terapije, vakcinacije djece te redovnih preventivnih ljekarskih pregleda.

Nemojte se bojati raka, nego poduzmite nešto da ga spriječite.

cazin.net

Podijelite članak