Lisnato povrće za zdrave kosti i zglobove

Lisnato povrće za zdrave kosti i zglobove

Čvrste i jake kosti jedan su od preduvijeta zdravog i aktivnog života, koliko u srednjoj, toliko i u starijoj dobi.

Osobe koje imaju jake kosti u manjoj su mjeri sklone prijelomima i osteoporozi u starijoj dobi.

Da bi kosti bile zdrave većinu hranjivih tvari potrebno je unositi svakodnevnom prehranom, jer ih naše tijelo nije u stanju samo proizvesti. Za zdravlje kostiju nužna je prehrana bogata vitaminima i mineralima s naglaskom na unos kalcija i vitamina D.

Zeleno lisnato povrće predstavlja sjajan izvor minerala potrebnih za očuvanje gustoće i zdravlja kostiju. Primarno, to su kalcij, magnezij, fosfor, kalij i željezo. U svoj jelovnik uključite kelj, prokulice, raštiku.

Konzumacija namirnica koje sadrže veće količine proteina pomaže jačanju kostiju, stoga obratite pažnju na puretinu, pileća prsa, ribu, sir, jaja, mlijeko, tofu, bezmasnu govedinu, sojino lijeko, grah, orašaste plodove i razne sjemenke.

Važno je u prehranu uključiti dovoljnu količinu složenih ugljikohidrata, kako se naše tijelo ne bi okrenulo proteinima za iskorištavanje energije. Tada će se proteini koristiti za izgradnju mišića i jačanje kostiju. Konzumirajte smeđu rižu, zob, kukuruzno brašno, amaranth, qionou i heljdu. Sve ove žitarice sadrže mnogo magnezija, minerala potrebnog za apsorpciju kalcija.

Faktor.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE