I kad su za bacanje, ove stvari možete opet da iskoristite

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Živimo u vrijeme kada je recikliranje odnosno prerađivanje stvari i njihova ponovna upotreba od izuzetne važnosti za očuvanje okoline.

Počnite od svog domaćinstva u kom se svašta može reciklirati i korisno upotrijebiti. Osim što ćete stvarati manje otpada, uštedit ćete i shvatiti koliko je reciklaža praktična.

Omot od maslaca

Kada potrošite maslac ili ga premjestite u keramičku posudicu, zaštitni omot u kom je maslac bio spakovan stavite u plastičnu posudicu ili kesicu i stavite u frižider. Koristite ga za premazivanje pleha za pečenje.

Kartonske kutije od jaja i papirnate kesice

Iskoristite ih za potpaljivanje vatre u peći ili kaminu. Kutije od jaja pocijepajte na manje komade, a kesice zarolajte.

Vizit karte

Iskoristite ih za označavanje sadržaja u posudama i kutijama. Na drugu stranu posjetnice napišite šta je u posudi, pričvrstite je selotejpom na poklopac ili sa strane kutije kako biste na prvi pogled vidjeli šta se nalazi u njoj.

Plastične kese

Obložite njima kante za smeće, koristite ih kao zaštitu protiv mrlja od boje kod krečenja zidova, za spremanje i pakovanje stvari…

Recikliranjem potrošenih stvari čuvate okoliš, ali i svoj kućni budžet.

Kutije s papirnatim maramicama

Kada se isprazne u njih možete staviti plastične kesice za kupovinu namirnica. Tako ćete moći uredno da ih vadite jednu po jednu i da ih reciklirate prije bacanja u smeće.

Iskorišćene koverte

Odrežite ugao koverte i stavite ga na ugao stranice knjige na kojoj ste stali čitati i dobit ćete označivač za knjige. Možete ih koristiti i za pisanje spiska za prodavnicu, stvari koje morate obaviti, staviti u njih sjemenke biljaka…

Valjkasti kartoni od papirnatih ubrusa

Na njih možete namotati ostatke tkanine i božićne lampice koje se na taj način neće zamrsiti.

Limunova korica

Napravite sredstva za čišćenje na bazi limuna, a koricu možete i zamrznuti i koristiti po potrebi kao dodatak kolačima ili začin. Kora od limuna i narandže može vam pomoći i da vaš dom odiše finim, svježim mirisom. Jednostavno ih stavite pored ili na topli radijator.

B92