U 2013. godini povećanje broja nezaposlenih

U 2013. godini povećanje broja nezaposlenih

1d344a313b67e1c7665f4c649a2487c7

Predsjednik Privredne komore Zeničko dobojskog kantona, Šefkija Botonjić izjavio je danas da je jedini izlaz iz teške ekonomske situacije novo zapošljavanje i nove investicije. Na novogodišnjem susretu sa predstavnicima medija,Botonjić je kao generalni zaključak za 2013. godinu naveo da stanje nije zadovoljavajuće,te da su nastavljeni negativni trendovi iz 2012. godine.

Zeničko dobojski kanton dijeli sudbinu drugih jer se otprilike posluje u istom,nepovoljnom ambijentu,koji karakteriše pravna nesigurnost,rasprostranjenost korupcije i ograničen tržišni potencijal. -Industrijska proizvodnja u ZDK u ovoj godini bilježi blagi rast,pri čemu je nastavljen i pozitivan trend rasta izvoza,a pad uvoza. Što se tiče investicija njih je bilo malo,a posebno zabrinjava podatak o povećanju broja nezaposlenih, a smanjenju zaposlenih.

Krajem septembra 2013. godine ta razlika je iznosila 2.249 u korist nezaposlenih. U ZDK je zaključno sa 4. decembrom pokrenut stečaj u 75,a postupak likvidacije u 133 firme. PK ZDK je učestvovala u različitim aktivnostima čiji je cilj rasterećenje privrede,među ostalim i u okviru radne grupa,koja je bila zaduženja za reforme fiskalnog sistema u F BiH. -Vrlo snažnim pritiskom,spriječili smo da u Zakonu o porezu na dobit budu ukinute olakšice za izvoznike,po čemu je ZDK prepoznatljiv,kazao je Botonjić.  

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE