24-godišnjak u ambulanti prijetio medicinskim radnicama

prijetnja pistoljem11420221 696x464 1

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Asmira B. (24) zbog sumnje da je 22. marta u područnoj ambulanti u brčanskom naselju Rijeke upotrebom pištolja prijetio medicinskim radnicama.

Brzom reakcijom istražnih organa u procesuiranju ovog incidenta, Asmir B. optužen je za ugrožavanje sigurnosti prisutnog medicinskog osoblja i doktorice u vezi s vršenjem njene funkcije.

Optužnicom koja je već potvrđena pred Osnovnim sudom u Brčkom, Asmiru B. stavljeno je na teret je 22. marta, oko 12.00 sati, najprije verbalno, a zatim i upotrebom pištolja, prijetio ordinirajućoj doktorici. Nezadovoljan objašnjenjem procedure prema kojoj o produženju njegovog bolovanja jedino može odlučiti nadležna ljekarska komisija, izrevoltirano je počeo lupati rukama po stolu doktorice A.K, bacati inventar po ordinaciji, vikati i psovati. Pošto su na njen zahtjev medicinske sestre pozvale policiju, istrčao je do svog automobila, uzeo sportski pištolj marke Airsoft Colt,

sličan pravom pištolju, ponovo ušao u ordinaciju i uperio ga iz neposredne blizine doktorici u glavu. Plašeći se za život, A. K. ga je molila da se smiri, no on je i dalje protestovao i mahao oružjem da bi, očekujući dolazak policije, konačno ispustio pištolj i pobjegao iz ambulante. Postupak Asmira B. izazvao je zaprepaštenje, uznemirenost i strah za život, ne samo kod A.K, već i kod četiri medicinske radnice, koje nisu mogle znati kakvim im se oružjem prijeti – navodi se u optužnici.

Poslije višesatne policijske potrage za njim na području Brčkog i Čelića, sam je došao do stanice policije u Brčkom i predao se. Brzom reakcijom organa gonjenja protiv njega je, nakon efikasno sprovedene istrage, podignuta optužnica za krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti (iz člana 180 stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje se može izreći kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina. Optuženi je ugrozio sigurnost više osoba ozbiljnom prijetnjom da će ih lišiti života i teško tjelesno povrijediti, a to je istovremeno učinio i prema službenoj osobi u vezi s vršenjem njene funkcije – zaključuje se u optužnici koja je dostavljena Osnovnom sudu na daljnji postupak.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Prethodni članakBaka naučila da čita i piše sa 104 godine
Sljedeći članakUZNEMIRUJUĆI VIDEO: Stradao igrač Real Madrida, ljekari mu se bore za život