24 popularne aplikacije zarazio je opasan virus, odmah ih obrišite ako ih imate

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Aplikaciju Google Play prošle je sedmice “poharao” Joker, virus pronađen u 24 aplikacije, a otkrio ga je analitičar Aleksejs Kuprins, piše Medium.

Iako je Google uspio naći rješenje i blokirati ga, prije nego što je u tome uspio virus je preuzet više od 472 hiljade puta.

Kuprins je izvijestio da je zlonamjerni softver zabilježen u 37 zemalja, među kojima je najviše onih iz Europe i Azije, kao i SAD i Australija. Korisnici Androida, čiji su se uređaji zarazili Jokerom, uočili su kako im se odjednom nude premium usluge, no ništa od toga nisu dobili, prenosi Index.hr.

“Ova strategija funkcionira tako što automatizira potrebnu interakciju s web stranicom premium ponude, unosi kod ponude operatera, zatim čeka SMS poruku s potvrdnim kodom i ekstrahira je pomoću regularnih izraza”, objašnjeno je.

Aplikacije u kojima je virus pronađen su:

Advocate Wallpaper,
Age Face,
Altar Message,
Antivirus Security – Security Scan,
Beach Camera,
Board picture edition,
Certain Wallpaper,
Climate SMS,
Collate Face Scanner,
Cute Camera,
Dazzle Wallpaper,
Declare Message,
Display Camera,
Great VPN,
Humour Camera,
Ignite Clean,
Leaf Face Scanner,
Mini Camera,
Print Plant scan,
Rapid Face Scanner,
Reward Clean,
Ruddy SMS,
Soby Camera i
Spark Wallpaper.

Također, pojedinosti o Jokeru objavljene su samo nekoliko sedmica nakon što je popularna aplikacija CamScanner prozvana zbog instaliranja zlonamjernog softvera na neke Androidove uređaje.

Ako ste ikada instalirali neku od gore navedenih aplikacija, provjerite historiju transakcija nakon što ih deinstalirate te pripazite na sumnjive aktivnosti računa, poput nepoznatih uplata.

GODISNJICA
MARKETING