Portal 072info

5. maja svečano otvorenje Kuršumlija džamije u Maglaju

Kalavun Jusuf-pašina Kuršumlija džamija u Maglaju izgrađena je u drugoj polovini 16. vijeka. Bila je jedna od mnogobrojnih koje su oštećene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu a džematlije kažu kako je nakon što se obnavljala bivala sve ljepša. Posljednji put simbol Maglaja restauriran je i obnovljen sredstvima TIKA-e u periodu između 2012. i 2015. godine.

Još 2006. godine Kuršumlija džamija sa haremom i česmom proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine a slovi za jednu od najljepših podkupolnih džamija u Bosni i Hercegovini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Imam Jusuf-pašine Kuršumlije džamije h.hfz. Hidajet ef. Talić kaže da je sretan što je Kuršumlija ponovo u onom svjetlu u kakvom je bila nekad.

– Zajedno s Kuršumlijom prolazili smo kroz različite faze i jednostavno, duhovno smo, na neki način odrastali uz ovu džamiju. Danas smo sretni što je ona ponovo u onom svjetlu, u kakvom je bila nekada prije 455 godina, kada je napravljena – kaže h.hfz. Talić. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon restauracije Kalavun Jusuf-pašina Kuršumlija bit će i zvanično otvorena u nedjelju, 5. maja 2019. godine u prisustvu velikog broja vjerskih i državnih zvaničnika Turske i Bosne i Hercegovine.

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Maglaj svečana ceremonija otvaranja bit će upriličena na Trgu Alije Izetbegovića u Maglaju ispred Kuršumlije džamije u nedjelju, 5. maja 2019. godine od 11.45 sati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Budite naši dragi gosti u Maglaju i podijelite s nama radost otvaranja restaurirane Kalavun Jusuf-pašine Kuršumlije džamije – poručuju iz Medžlisa islamske zajednice Maglaj. 

Podijelite članak
  • 154
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Adel Husić njeguje tradiciju: Berbernica odolijeva vremenu

072info

MUP ZDK: Zaplijenjeni spid, marihuana i 858 tableta

072info

SAMO U BIH: Maglajlija prijavio policiji trovanje dva janjeta

Redakcija
REKLAMA
KRAJ REKLAME