50.000 KM za obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici 11. jula

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Vlada Republike Srpske izdvojit će 50.000 konvertibilnih maraka (KM) za obilježavanja godišnjica stradanja i Bošnjaka u Srebrenici 11 jula. i Srba 12. jula, potvrdio je danas načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, nakon sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodik je danas posjetio Srebrenicu gdje je, pored ostalog, obišao i Memorijalni centar u Potočarima gdje je položio cvijeće i odao počast nevino stradalim žrtvama u srebreničkom genocidu.

Na sastanku sa Durakovićem te predsjednikom Skupštine opštine Milošem Milovanovićem dogovorene su i aktivnosti i projekti kojima će svoju podršku dati RS. Pored ostalog, u narednom periodu bit će donirano jedno vozilo za dijalizu srebreničkom Domu zdravlja, bit će saniran lokalni put Srebrenica – Zeleni Jadar te drugi infrastrukturni problemi.

Pored toga, Dodik je izrazio i zadovoljstvo zbog dobrih odnosa lokalnog stanovništva te najavio podršku razvoju ove opštine.

“Ono što mi je posebno drago i što je konkretna aktivnost jeste što će i ove godine Vlada RS-a izdvojiti 50.000 KM za obilježavanja godišnjica stradanja i Bošnjaka u Srebrenici 11 jula. i Srba 12 jula”, istakao je nakon sastanka Duraković.

Kada je riječ o Dodikovoj posjeti Srebrenici, on je podsjetio i na usvajanje rezolucije o genocidu nad Jermenima u Skupštini Republike Srpske.

“To je nešto što je uradio Savjet Evrope i neke zemlje u svijetu. Ja ću na poziv predsjednika Jermenije biti tamo na obilježavanju stogodišnjice”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske najavio je danas i podršku opštini Srebrenica u borbi za naknade za potopljena zemljišta. Istakao je da, ukoliko Srbija ne isplati novac za štetu, treba ići sa tužbom protiv Elektroprivrede.

A.A

072INFO TV