Portal 072info

610.000 KM za nacionalne spomenike i utopljavanje javnih zgrada u FBiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdvojilo je 150.000 KM za utopljavanje zgrada radi uštede energije u pet općina u FBiH te 460.000 KM za zaštitu nacionalnih spomenika u više općina, javlja bh. novinska agencija Patria. Sporazum je potpisan u srijedu.

Po 30.000 KM dobila je Općina Bihać radi utopljavanja „Mješovite elektrotehničke i drvoprerađivačke srednje škole“ i Općina Maglaj za rekonstrukciju kotlovnice Doma zdravlja u Maglaju. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Po 30.000 KM dobila je i Općina Novi Grad za utopljavanje Osnovne škole „Ćamil Sijarić“, Općina Hadžići radi utopljavanja Srednjoškolskog centra Hadžići te Općina Foča Ustikolina za utopljavanje zgrade Općine i policijske stanice.

Po 50.000 KM za obnovu islamskih sakralnih objekata koji su proglašeni nacionalnim spomenikom BiH dobili su Medžlis IZ Žepče za projekt zidanja munare od klesanih kamenih blokova na Alibegovoj džamiji u Žepču te Medžlis IZ u Stocu za dovršetak obnove i održavanje Careve Džamije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za zaštitu katoličkih sakralnih objekata koji su proglašeni nacionalnim spomenikom BiH 50.000 KM dobila je Općina Kreševo za zaštitu nacionalnog spomenika i nastavak izgradnje zgrade Muzeja Franjevačkog samostana Kreševo. 50.000 KM je izdvojeno i za nastavak urgentne sanacije hrama sv. Vasilija Velikog u Konjicu.

Po 40.000 KM izdvojeno je za sanaciju krova Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici, rekonstrukciju Male Vijećnice „Beledija“ u Odžaku, izradu glavnog projekta rekonstrukcije i sanacije Južne kule i Južnih bedema Starog grada u Maglaju, obavljanje prethodnih radova istražnog karaktera na nacionalnom spomeniku Graditeljska cjelina Stari grad Dubronik u Ilijašu te za izradu glavnog projekta revitalizacije šireg kompleksa Starog grada u Srebreniku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Izdvojeno je i 60.000 KM za promociju i prezentaciju nacionalnih spomenika. Po 20.000 KM dobila je Općina Goražde i Ministarstvo graditeljstva/građenja i prostornog uređenja HNK te Općina Gračanica za projekt očuvanja spomenika „Kuća Mare Popović“.

Nap.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)