7 zanimljivosti o iPhoneu koje niste znali

iPhone je jedan od najpopularnijih smartfona na svijetu. Ipak, postoje neke stvari o njemu koje su poznate samo malobrojnim.

Predstavljamo vam sedam manje poznatih činjenica o Appleovoj uzdanici.

Appleov smartfon nije prvi iPhone

Nedugo pošto je Apple najavio dolazak iPhonea, Cisco je tužio Apple zbog naziva telefona. Cisco je naime registrovao naziv iPhone za VoIP uređaj koji omogućava Skype konekciju bez računara.

iPhone se pojavio 22 dana prije Apple uređaja, ali su se kompanije na posljetku nagodile i obje zadržale prava na to ime.

U reklamama za iPhone, uvijek je 9.42 ujutru.

Razlog? Apple događaji počinju u devet sati ujutru. “Zato se obično predstavljanje proizvoda dogodi oko 40 minuta od početka programa”, objasnio je Skot Forstal jednom prilikom.

“Kada se na ekranu pojavi velika fotografija proizvoda, želimo da prikazano vrijeme bude što je moguće bliže onom koje se nalazi na satovima publike, a znamo da neće biti tačno 40 minuta”.

Forstalov tim odabrao je da 42 minuta stoji na reklami za prvi iPhone 2007. “Ispostavilo se da smo prilično tačni, sa tom procjenom, pa smo za iPad stavili 41 minut”, dodao je on.

Slika Bono Voksa je u vašem iPhoneu

Kada odaberete opciju Music na iPhoneu, pronađite ikonicu Artists na dnu ekrana. Silueta koju vidite pripada Bono Voksu, pjevaču grupe U2.

Originalna Apple Maps ikonica sugerisala je da vozači treba da slete s nadvožnjaka
Ikonica za originalne Apple Maps prošla je ozbiljne promjene od kako je navigaciona opcija predstavljena prošle godine.

Ikona za prve Apple Maps koja je bila dobijana uz iOS 6 prikazivala je Appleovo središte u Kupertinu i rutu sa strelicom koja je ukazivala da vozač treba da sleti s nadvožnjaka, ako želi da dođe do njih.

Ikonica za iOS7 pažljivije je dizajnirana i prikazuje kako da dođete do mjesta na kom će biti Appleov budući kampus.

iPhone se originalno zvao “Purple”

Prema svjedočenju Skota Forstala na sudu, programerski tim prvog iPhonea, preuzeo je jedno krilo Appleove zgrade i nazvao je “Purple Dorm”, po šifrovanom nazivu za iPhone “Purple”.

Imali su i poster na ulaznim vratima za film “Borilački klub” (Fight Club) sa rečenicom “Prvo pravilo Borilačkog kluba je da ne pričate o Borilačkom klubu”.

Stiv Džobs je javno napravio šaljivi poziv na predstavljanju prvog iPhonea

Na prezentaciji 2007. Appleov izvršni direktor koristio je telefon da se našali sa radnicima u obližnjem kafiću i poruči 4.000 kafa.

Appleov najveći rival Samsung pravi procesore za iPhone

Samsung ne štedi iPhone u reklamama za Galaxy smartfon, a slično važi i obrnuto. Ipak, izgleda da ove dvije kompanije sasvim lijepo sarađuju.

Naime, procesor u iPhoneu proizvodi Samsung, tvrde stručnjaci koji su ga analizirali pod elektronskim mikroskopom.

Izvor: B92

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE