Lonci i poklopci na programu OBN TV u nedjelju

Lonci i poklopci na programu OBN TV u nedjelju

LONCI I POKLOPCI – UKUSNO A ZDRAVO! 

Vjeko Kramer je i ove nedjelje odlučio da nam spremi jela koja nije kompčikovani da i samo napravimo našim najmilijim za nedjeljni ručak. Vjeko ovosedmičnu emisiju započinje pripremom ukusne i zdrave savijače od šumskog voća. Svi znamo da je riba zdrava i da je treba što više spremati. Upravo riba, pastrmka u povrću je Vjekino glavno jelo ove nedjelje. Mi naročito volimo pastrmku jer je jednostavna za spremanje i otvorena za razne dodatke. Recept koji je pred vama je idealan za one koji vole ribu. Osim ovih jela Kramer će pripremati i aromatične žgance i umak od vanilije.

SAVIJAČA OD ŠUMSKOG VOĆA

½ kg jufke

3 jajeta

3 žlice šećera

2 žlice brašna

3 žlica mljevenih lješnjaka

½ kg šumskog voća

200 g pekmeza od borovnica

ulje

Šećer u prahu

Odvojite bjeljanjke od žumanjaka. Od bjeljanjak istucite čvrst snijeg pa dodajte šećer i neprestano muteći žumanjke. Pomješajte brašno i mljevene lješnjake pa ih pažljivo žicom umutite u snijeg. Jufku premažite uljem i na nju stavite drugu jufku pa i nju premažite uljem i na nju stavite treću. Premažite ju tanko pekmezom od borovnica pa onda stavite na to biskvitnu smjesu. Borovnice pospite po smjesi i  zarolajte savijaču te stavite u nauljenu tepsiju. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180ᵒC oko pola sata. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

PASTMKE U POVRĆU

2 pastmke

2 glavice luka

1 glavica češnjaka

1 crvena paprika

2-3 rajčice

2 dl soka od rajčica

ulje

riblji temeljac

1 žlica šećera

sol i papar

peršunov list

Na vrućem ulju popržite sitno sjeckani crveni luk i polovinu usitnjenog češnjaka sa šećerom pa dodajte sjeckanu crvenu papriku. Kada je povrće mekano dodajte usitnjenu rajčicu i pustite da zakuha. Začinite solju, paprom i ribljim temeljcem pa zatim dolijte sokom od rajčice. U tako dobiven umak stavite pastrmke i lagano pirjajte pazeći da se riba ne raspadne. Sos treba biti gust. Prilikom posluživanja pospite usitnjenim peršunovim listom i ostatkom češnjaka.

AROMATIČNI ŽGANCI

250g kukuruzne krupice

¾ l temeljca

1 dl vrhnja za kuhanje

1 žlica maslaca

kopar, peršunov list, celerov list, ružmarin

sol i papar

Vegeta

Zakuhajte temeljac i prema potrebi ga dodatno začinite solju, paprom i Vegetom. Usipavajte lagano kukuruznu krupicu nepretano mješajući. Zatim ulijte vrhnje za kuhanje i dodajte maslac neprestano mješajući. Na kraju umješajte usitnjeno začinsko bilje.

UMAK OD VANILIJE

1 puding od vanilije

½ l mlijeka

2 žlice šećera

1 mahuna vanilije

2 dl slatkog vrhnja

2 žumanjka 

Mlijeko, sećer i sjemenke iz mahune vanilije  pomješajte i stavite na laganu vatru dok ne prokuha. U medjuvremenu pomiješati slatko vrhnje, puding od vanilije i  žumanjke pa umješajte u kipuće mlijeko, stalno mješajući i pustiti da kratko prokuha.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE