Portal 072info

8 TRIKOVA: Kako se u minuti izvući iz depresije bez obzira kakvo je vrijeme vani

Don & Tracie were incredible! They were an absolute joy to work with. This image was one that Tracie requested. They used it for their thank you notes.

Kada se osijećaš loše, bez obzira radi li se o problemima na poslu, ružnom vremenu vani, lošim vijestima, a nikakav video slatke male mace na internetuili mp3-ca u uhu, ne pomaže, ovo je 8 stvari koje možeš napraviti.

Porast endorfina nakon vježbe pomaže da se postigne dobro raspoloženje, a jedan iskren smijeh nakon razgovora s dragom osobom može popraviti i najtužnije dane. U samo 60 sekundi moguće je bezvoljnosti stati na kraj. Evo kako:

1. Pregledaj fotografije

Isključiti mobitel i skinuti se s mreže pomaže da se snizi razina stresa, jer kome je doista potrebna još jedna poruka s Facebooka kad nemam volje za život? Međutim, pregledati fotografije iz vremena kada je sve bilo bolje, sa nezaboravnog putovanja, sa rođendana, prisjetiti se nekog lijepog trenutka, to nije loša ideja. “Želiš li popraviti svoje raspoloženje dobro je prelistati fotografije iz sretnijih vremena. To je poput vizualnog dnevnika tvojeg života”, kaže autorica knjige “Projekt sreća”, Gretchen Rubin. Na taj način prisjetit ćeš se brojnih razloga za sreću.

2. Šalji dalje

“Ustupi mjesto na autobusu potpunom strancu ili pokloni prijatelju neočekivani mali poklon. Čini se kontraproduktivnim davati drugima, kada je tebi najteže, ali dobrobiti takvih gesta dugotrajniji su od udovoljavanja vlastitim željama”, kaže profesor psihologije James Madison. Kupi kartu za koncert i postavi na Facebooku da ju poklanjaš prvoj osobi koja napiše dobar vic. Dobro ćeš se osijećati što si nekome uljepšao dan, baš kao što je to trebalo i tebi.

3. Pojedi jogurt

Zvuči čudno, ali hrana bogata probioticima pomaže da manje misliš negativno, pokazuju znanstvena istraživanja. Do koje mjere probiotici mogu utjecati na raspoloženje, potrebno je još istražiti, ali u međuvremenu, dobro je znati da pomaže.

4. Skači

Poskoči koji puta na putu za posao, preskoči lokvu ili skoči u nju, sasvim je nebitno. “Skakanje, pogotovo ako nas gledaju drugi ljudi, daje jednu notu neozbiljnosti koja nam je svima ponekad potrebna”, kaže Ruben. Dok radiš, barem jednu minutu u sat vremena odvoji za skakutanje. To će potaknuti tvoje srce da ubrza rad, a tebe razbuditi.

5. Čisti kuću

Uvođenje reda u prostor koji te okružuje može pomoći da se promijeni loše raspoloženje. Čišćenje kuće ili stana, bacanje stvari koje ti nisu potrebne, sve je to nastojanje da se uvede red i čistoća, kakvoj težimo i u sebi. Riješti se smeća, onog iz ormara ili smoćnice, nas potiče da se riješimo i emotivnog smeća zbog kojeg se osijećamo loše.

6. Jedi tamnu čokoladu

Najbolja je čokolada za kuhanje. Napravljeno je istraživanje kako polifenoli u kakau djeluju na raspoloženje i utvrđeno je kako su oni ljudi koji su pojeli jednu tablu čokolade bili smireniji od skupine kojoj je davan placebo.

7. Njuškaj

Eterična ulja utječu na raspoloženje. Misir citrusa raspoložit će svakoga, ružmarin podiže energiju, dok lavanda i vanilija smiruju. Bočica omiljenog parfema također može poslužiti svrsi.

8. Zahvali ukućanima

Na komadić papira napiši hvala, jer su te trpili zlovoljnog. Zahvali se malenim smajlićem na dnu teksta, pa poruku zalijepi na vidljivo mjesto. “Hvala!”, to barem nije teško.

Podijelite članak