UČESTVUJTE U JAVNOJ TRIBINI: Možemo li se zajedno sjećati bosanske kraljice Katarine?

UČESTVUJTE U JAVNOJ TRIBINI: Možemo li se zajedno sjećati bosanske kraljice Katarine?

U povodom godišnjice smrti bosanske kraljice Katarine (1425/6. – 25.10.1478.) Odsjek za b/h/s jezik i književnost i Odsjek za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem u Zenici organiziraju javnu tribinu pod nazivom Možemo li se zajedno sjećati bosanske kraljice Katarine?

Tiribina će se održati u ponedjeljak, 26.10. u 16 sati na Maloj sceni Bosanskog narodnog pozorišta.

Katarina_v2Budući da je danas živa kao artefakt samo jednog nacionalnog sjećanja, a cijeli njezin život i porijeklo bili su vezani za višekonfesionalni ambijent (i to triju crkava: pravoslavne, katoličke i Crkve bosanske) i ambijent konverzija, ona zaslužuje mjesto u integralnom kulturnom pamćenju koje nadrasta aktuelne vjerske i nacionalne podjele.

Kao žrtva velike politike u trouglu Rimska kurija – Ugarska – Osmansko carstvo, te kao dvostruka prognanica, najprije u Dubrovniku a zatim u Rimu, na kraju je ostala kraljica bez kraljevstva i majka bez djece.

Kako smo i sami danas gotovo državljani bez države, i naša djece odlaze iz zemlje, ili o tome sanjaju, nezaobilazno je pitanje – da li je kraljičina sudbina i naša, i može li njezina životna priča biti pretočena u nauk?

Pozivamo vas da zajedno sa nama obilježite godišnjicu smrti bosanske kraljice Katarine, poručili su u ime Odsjeka za b/h/s jezik i književnost i Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE