AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

InIicijativa za uvođenje novih tehnologija u izborni proces, što je nastavak ranijih incijativa kojima se Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, obraćao Centralnoj izbornoj komisiji, predložena je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, a sve sa ciljem da se u izborni proces uvrsti novi tehnološki procesi prebrojavanja glasačkog materijala.

Podsjetimo, predložena je nabavka potrebnih skenera i softvera, a cilj svega je povećanje transparentnosti izbornog procesa i stjecanje povjerenja građana u sam izborni proces.

Međutim, transparentni izbori, očigledno, barem za sada, nisu u interesu većine predvođene SDA, koja nije podržala ovu inicijativu. To ne treba ni čuditi ukoliko se uzme u obzir trenutna afera koja potresa SDA, a koja svjedoči o njihovoj nemilosrdnosti, ali i najbolje pokazuje da im ni njihovi članovi nisu sveti pa se međusobno potkradaju.

Stoga je očekivano da “zeleni” u Zenici ne žele transparentne izbore, jer ni pomoću malverzacija na predstojećim Lokalnim izborima bit će nemoguća misija vratiti gradonačelničku funkciju, a prema prvim prognozama i broj “ruku” u Gradskom vijeću Zenica mogao bi se, u namjanju ruku, upoloviti.

Ovaj ishod, također, ne treba čuditi budući da su u protekle četiri godine dokazali da ih ne zanimaju građani, nego njihovi lični interesi i uzaludni pokušaji blokade grada. Javnost još nije zaboravila da su upravo oni režirali finansijsku blokadu grada i da bi još uvijek trajala da Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, zajedno sa SBB-om i prozeničkim vijećnicima, nije iznašao izlaz iz kolapsa koji je prijetio gradu čelika. Također, nisu podržali nijedan projekt koji je za dobrobit grada.

Iako ni pomoću magičnog štapića, pa ni izbornih malverzacija, ipak, “zeleni” u Zenici očekuju da će im njihova stara taktira pomoći da ostvare što bolje rezultate na nadolazećim izborima, budući da je sve više građana koji na društvenim mrežama poručuju “NE” kandidatima ove stranke na oktobarskim izborima.

Podsjetimo, načelnik općine Novi Grad Sarajevo i poraženi u utrci za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Semir Efendić u petak je objavio snimak razgovora Asima Sarajlića, predsjednika Kadrovske komisije SDA sa Sabahudinom Delićem, Muhamedom Šehovićem i neimenovanim delegatom KO SDA Sarajevo. 

U tom snimku obećavaju se zapošljenje u zamjenu za glasove, objašnjavaju neki raniji sumnjivi procesi i glasanja… Poslije objave snimka, uslijedile su brojne reakcije u kojima je tražena akcija Tužilaštva KS, a brojni bh. mediji pišu o ovoj neviđenoj sramoti. 

-Za one koji poznaju SDA i njen sistem djelovanja, sadržaj snimka ne predstavlja ništa novo i šokantno. Jedina razlika je što je ovo pokazatelj da SDA ne krade samo druge na izborima nego to čine i međusobno, na unutarstranačkim – konstatirao je Amarildo Gutić, novinar Žurnala. 

Upravo je ovo najbolji pokazatelj zbog čega SDA ne želi podržati uvođenje novih tehnologija u izborni proces na području Zenice, koja bi bila pilot projekt. Malverzacije, potkupljivanja, štimanja i izborne krađe, nisu im strane ni kada se radi o unutarstranačkim izborima, a ostaje nagađati koliko su nemilosrdni prema drugima i kakve se krađe dešavaju nakon 19 sati, odnosno po zatvaranju biračkih mjesta.

O izbornoj krađi na proteklim Lokalnim izborima 2016. godine govorio je Almir Dračo, zvanično još uvijek zastupnik SDA u GV Zenica, koji je kazao da je u Gradsko vijeće Zenica ušao u “sudijskoj nadoknadi” jer je, kako je kazao, bio pokraden na izborima.

-Zbog toga sam podržao uvođenje elektronskog glasanja. Na taj način ćemo pokazati da smo za fer i transparentne izbore – kazao je Dračo.

Ako je suditi prema posljednjem aktuelnom snimku, aferi “Asim Sarajlić”, vrlo je vjerovatno da je Dračo, zapravo, pokraden od “svoje” SDA.

Zbog svega navedenog, izostanak podrške za transparentne izbore možda je ustvari svojevrsna najava da u SDA već sada razrađuju planove za izborne krađe u oktobru. Budući da je ovo pitanje aktualizirano, portal 072info organizirao je anketu u kojoj je učestvovalo blizu 4.000 građana.

Svega 204 učesnika ankete ne podržava elektronsko glasanje i transparentne izbore, minimalnih 5 posto, dok preostali učesnici, njih 95 posto, apsolutno podržavaju ovu inicijativu.

Hoće li “zeleni” promijeniti odluku i tako već sada prihvatiti poraz na nadolazećim izborima, pokazati će naredno izjašnjavanje po ovoj tački dnevnog reda na Gradskom vijeću Zenica.