Jedete lubenicu, ali ovo vjerojatno niste znali

Jedete lubenicu, ali ovo vjerojatno niste znali

Osim što predstavlja sjajno i ukusno osvježenje po ljetnim vrućinama, lubenica je i prava riznica zdravlja! Ako ste pretjerali s plivanjem, planinarenjem ili sličnim tjelesnim aktivnostima, posegnite za sokom lubenice kako biste ublažili bolove u mišićima. Naime, omiljena ljetna poslastica bogata je aminokiselinom citrulinom, specifičnom po tome što utječe na smanjenje bolova u mišićima nakon tjelesne aktivnosti.

Zbog velike količine vode, a malog postotka kalorija – gotovo 90 posto ove povrtnice je voda. Lubenice često konzumiraju osobe koje žele izgubiti kilograme i detoksicirati organizam jer čisti tijelo od štetnih sastojaka koji se izlučuju urinom. To pridonosi čišćenju bubrega i cijelog tijela, prenosi Vecernji.hr

Odlična za kožu

Sok od lubenice odličan je izbor za kožu. Kako starimo tako naša koža gubi kolagen što je glavni razlog zašto naša koža dobiva bore. A lubenice su pravi paketi beta- karotena koji pomaže neutralizirati štetu.

Osim toga, sadrži i vitamine pa će 180 grama lubenice zadovoljiti oko 20 posto dnevne potrebe za vitaminom C koji pomaže u izgradnji i održavanju kolagena, glavnog strukturnog proteina u koži.

Protiv moždanog udara i raka

Antioksidans likopen u lubenici daje crvenu boju, baš kao i rajčicama. Ipak likopena ima više u lubenici nego u sirovoj rajčici. Upravo ovaj antioksidans još je jedan bitan sastojak ove supernamirnice, a osobe koje konzumiraju namirnice bogate likopenom imaju 20 posto manji rizik od moždanog udara.

Likopen poboljšava funkciju naših krvnih žila i štiti od oštećenja koje uzrokuje kolesterol u krvi, a kako biste “izvukli” najviše ovog antioksidansa, birajte potpuno zrele lubenice. S obzirom da likopen jača imunitet, konzumacija lubenice djelovat će preventivno na prehladu.

Sve više istraživanja posljednje vrijeme ukazuje i na to da lubenica može uništiti stanice raka jer je likopen snažan antioksidans. jedno istraživanje pokazalo je da likopen zaustavlja rast tumora kod miševa, a drugo je pokazalo njegovu značajnu ulogu u sprečavanju rasta stanica raka prostate.

bh-index.com

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE