Dodik zaprijetio zastojem na svim nivoima vlasti u BiH

Dodik zaprijetio zastojem na svim nivoima vlasti u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je uvjeren da će u BiH doći do zastoja na svim nivoima vlasti ukoliko bošnjački politički lideri ne prihvate inicijativu SNSD-a i HDZ-a BiH o donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH, koji predviđa da u toj insituciji više ne bude stranih sudija.

Dodik je rekao novinarima u Bosanskoj Gradišci da će bošnjački lideri dobiti ovaj prijedlog zakona i da će “imati dosta problema da kažu da to ne prihvataju”.

“Mi ne smijemo dozvoliti da tri stranca i dva Bošnjaka odlučuju o političkom statusu ovog naroda. Onda je besmisleno sve što smo uradili do sada”, istakao je Dodik.

On je naveo da je jučer mogao da vidi “da su Bakir Izetbegović i SDA u silaznoj putanji što se tiče moći i organizacije”.

“Napustili su ih i poslanici i ne mogu da računaju na svoju ljubav koja je dolazila iz Turske i na Erdogana, izgubila im je Hillary Clinton na izborima…Sve se to složilo i njih samo održavaju ovi iz Saveza za promjene, a i on (Izetbegović) njih očigledno”, ocijenio je Dodik.

Dodik je naveo da je saznao da nema ni većine u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da ona postoji od zakona do zakona.

“Ako oni ne žele dogovor i žele da očuvaju Ustavni sud koji će Srbima ukidati Dan Republike, nama taj Ustavni sud, BiH i SDA ne trebaju i mi ćemo braniti naše pozicije”, rekao je Dodik.

fokus.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE