Zenica: Predstavljeni projekti energetske efikasnosti

Zenica: Predstavljeni projekti energetske efikasnosti

Jučer su u Hotelu Zenica predstavljeni projekti : “Razvoj održive energetske efikasnosti u BiH ” i “Uspostava energetskog menadžmenta za upravljanje energijom u lokalnim samoupravama”.

Organizator skupa bila je Razvojna agencija ZEDA Zenica uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ i Ministarstva za prostorno uređenje Zeničko-dobojskog kantona.
Namjera organizatora je bila da predstavi dosadašnje rezultate  i naredne faze projekta kojeg je proteklih šest godina GIZ realizovao u devet bh. općina.

Skup je pozdravio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, poželio dobrodošlicu u grad Zenicu koji je s GIZ-om uspostavio značajnu saradnju.

-Ja kao novi gradonačelnik želim da nastavim tu saradnju. Za Zenicu je to od posebne važnosti. Nastavit ćemo da realizujemo projekte energetske efikasnosti u javnim objektima – kazao je Gradonačelnik.

U uvodnom obraćanju Muhsin Ibrahimagić, direktor ZEDE istakao je  rezultate šestogodišnjeg rada s GIZ-om. U lokalnim samoupravama uspostavljen je mehanizam za praćenje potrošnje energije. Od lokalnih zajednica očekuje se da predlažu projekte koji bi doprinijeli uštedi energije.

Na skupu je Brian Schjertzer (GIZ) predstavio rezultate završnog projekta “Konsultacije za energetsku efikasnost BiH”. Ovom prilikom bilo je govora i o drugoj fazi projekta pod nazivom “Razvoj održive energetske efikasnosti u BiH” ( SEED) o kojoj je izlaganje imao Esad Smajlović (GIZ).

Njemačko društvo za međunarodnu saradnju je razvilo besplatni informacioni sistem za energetski menadžment  ENMASOFT, mehanizam za praćenje potrošnje enegrije.

Razvojana agencija ZEDA je provajder koji pruža usluge instalacija kao i obuku budućih energetskih menadžera u jedinicama lokalne samouprave. Njeni zaposlenici su certificirani za pružanje usluga u oblasti energetske efikasnosti i alata za upravljanje energijom u općinama  Bosne i Hercegovine.

Trenutno se radi na uspostavljanju  jedinstvene web stranice i promotivnih materijala “Pružanje usluga i alata za upravljanje energijom u općinama BiH”. Na promociji je bilo govora i o legislativi energetske efikasnosti kao osnovu za pokretanje privrednog razvoja i raspoloživim fondovima za projekte energetske efikasnosti.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE