Audiokasete se vraćaju na tržište: Kupuju se bez obzira na cijenu!

Audiokasete se vraćaju na tržište: Kupuju se bez obzira na cijenu!

slika (1)

Tačno pola vijeka nakon što je izumljena i gotovo 20 godina od kako ju je vrijeme pregazilo, audio-kaseta se vratila u zaboravljene “dekove”.

Prodaja kaseta u svijetu veća je nego ikada u prethodnih deset godina. Na ulicama se ponovo viđaju kabasti walkmani zadjenuti za pojas.

Beogradske Novosti donose reportažu iz ovog grada i navode da kupci nisu tek nostalgičari već i današnji klinci. Kasete se plaćaju od 1,5-2 evra, pa do 150 evra koliko koštaju neka rijetka i starija izdanja.

– U mojoj porodici muzika se uvijek mnogo slušala, tako da sam odrasla okružena pločama i kasetama. One me podsjećaju na djetinjstvo – kaže Jelena.

– Uživam u zvuku pjesme koji iz pozadine prati zujanje trake. Slušati “Azru” sa kasete je neprocjenjivo. A super mi je i to što su kasete toliko OUT da su zapravo IN. Kupila sam i Sonyjev walkman preko “Limunda” (servis za prodaju i kupovinu preko interneta, op. prir.) za 500 dinara (4,4 evra). A kada sam bila klinka, morala sam mjesecima da molim roditelje da mi kupe isti takav.

Aleksa Lukić ima dvadeset dvije godine i radi u “Trijumviratu” – jednom od rijetkih preživjelih CD shopova u Beogradu. U ovu radnju ne tako davno ponovo je vraćena polica na kojoj su izložene kasete.

– Nevjerovatno je koliko su kasete postale popularne – kaže Aleksa.

– Kupuju ih matorci koji još voze stare “kadete” u kojima imaju auto-kasetofone, ali mnogo više klinci koji ulaze u radnju sa ogromnim vokmenima. Prije neki dan je došla grupa mladih Nijemaca i pokupovala brdo kaseta. Nisu ni gledali šta uzimaju, samo su htjeli da se kod kuće hvale svojim “retro-ulovom”. Kupili su čak i jedan album Mire Kosovke…

Kako muzička industrija još nije prigrlila novi (stari) trend, kasete u radnji su uglavnom korišćene i otkupljuju se od vlasnika koji ne znaju šta bi sa njima. Plaćaju ih različito u zavisnosti od albuma i stanja u kojem se nalaze, a prodaju se za 200 dinara (1,75 evra). Pa, ako u velikom jesenjem spremanju naiđete na kutiju davno zaboravljenih kaseta, razmislite prije nego što ih “spakujete” u obližnji kontejner – pišu Novosti.

Novosti

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE