Zbog gužve u Doljanima, vozačima se savjetuje korištenje drugih prijelaza

Zbog gužve u Doljanima, vozačima se savjetuje korištenje drugih prijelaza

Na putevima u Bosni i Hercegovini (BiH) jutros se saobraćaj odvija uz slabiji promet vozila, po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, a vozačima se savjetuje da izbjegavaju granični prijelaz u Doljanima zbog gužve, prenosi Anadolu Agency (AA).

Proteklog vikenda posebno duga zadržavanja evidentirana su na GP Doljani, tako da svima onima koji namjeravaju ljetovati na Dubrovačkoj regiji iz BiHAMK-a i dalje preporučuju korištenje graničnih prijelaza Čepikuće i Ivanica, a onima koji se kreću ka Makarskoj rivijeri i sjevernije, granične prijelaze Zvirići, Bijača, Crveni Grm i Orahovlje, gdje su zadržavanja znatno kraća.

Na sjeveru najveće gužve zabilježene su na GP Bosanska Gradiška i Bosanski Brod.

Iz Bosanskoherceogvačkog auto-moto kluba (BiHAMK) vozačima su savjetovali da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uvjete voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Podsjetili su i da je povodom praznika, Ramazanskog bajrama, večeras do ponoći, zabranjen prijevoz eksplozivnih materija na području Federacije BiH (FBiH).

Smanjen je obim radova na putevima, ali vozačima se ukazuje pažnja na obavezno poštivanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije.

Preko graničnog prijelaza Novi Grad sutra će biti obustavljen saobraćaj zbog ispitivanja stepena nosivosti mosta na Uni, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Saobraćaj će biti obustavljen u periodu od 9.00 do 13.00 sati.

U alternativi su međunarodni granični prijelazi Kostajnica i Velika Kladuša.

Načelnik općine Novi Grad Miroslav Drljača najavio je da će sutra biti obavljeno mjerenje stepena nosivosti mosta na rijeci Uni na graničnom prijelazu.

– Ukoliko se pokaže da je most u stanju da izdrži potrebna opterećenja, bit će stvorene sve pretpostavke za ostvarivanje našeg cilja, otvaranja graničnog prijelaza za prijevoz robe koja ne podliježe direktnom carinskom pregledu – rekao je Drljača ranije poslije susreta s predstavnicima Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima.

Na graničnom prijelazu u Novom Gradu, od 1. jula 2013. godine, od ulaska Hrvatske u EU, obavlja se samo putnički saobraćaj.

Predstavnici Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske potpisali su u junu 2013. godine Ugovor o graničnim prijelazima i Sporazum o pograničnom prometu između BiH i Hrvatske.

Autor: Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE