Svaki pacijent ima potencijal da se oporavi od moždanog udara

Svaki pacijent ima potencijal da se oporavi od moždanog udara

Svaki bolesnik nakon moždanog udara ima potencijal za oporavak. Prva karika za uspjeh rehabilitacije pacijenata s posljedicama moždanog udara je multidisciplinarni timski pristup, gdje je pacijent najvažniji član tima, a ostali članovi su neurolog, fizijatar, fizioterapeut, okupacioni terapeut, logoped, psiholog, medicinska sestra i ostali zdravstveni radnici, po pozivu internista, pulmolog, urolog, oftalmolog.

– Rehabilitacija započinje što ranije i u ranoj akutnoj fazi ima preventivni zadatak – prevencija dekubitusa, prevencija ograničenih pokreta – kontraktura zglobova, prevencija pneumonije i urinarnih infekcija. U okviru subakutne faze, ciljevi rehabilitacije su povećanje mobilnosti, stvaranje pozitivne komunikacije, kontrola uriniranja i defekacije, kontrola žvakanja i gutanja – rekao je prof. dr. Mirsad Muftić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije – subspecijalista reumatologije.

  • “>

Najveću važnost, dodaje, imaju pravilno vježbanje i kineziterapijski programi dizajnirani individualno ka svakom pacijentu, vodeći računa o težini udara, stanju pacijenta, starosti, komorbiditetu. Svaka vježba na oštećenoj strani tijela dovodi do aktivacije suprotne strane mozga koji je oštećen te zahvaljujući neuroplastičnosti mozga, moguće je stvaranje novih sinapsi i preuzimanja funkcije od zdravih moždanih ćelija.

– Postoje i specijalno dizajnirani koncepti za tretman ovih pacijenata – koncept vježbi po Bobathu, PNF-proprioceptivna neuromuskularna facilitacija. Osim kineziterapije, u tretmanu pacijenata koriste se i određeni fizikalni modaliteti kao što su elektroterapija, magnetoterapija i akupunktura. Fizikalna terapija se nakon stacionarnog liječenja nastavlja kroz tretman u okviru primarne zdravstvene zaštite te kroz kućni fizikalni tretman – naveo je dr. Muftić.

Dužina liječenja je od 1 do 6 mjeseci i ovisi od više faktora. Krajnji cilj rehabilitacije za mlade osobe je profesionalna rehabilitacija i vraćanje na posao, a za starije, pokušaj maksimalnog osposobljavanja za aktivnosti dnevnog života.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE