Naučnici rade na aplikaciji koja će vam reći koliko kafe treba piti

Naučnici rade na aplikaciji koja će vam reći koliko kafe treba piti

Naučnici koji rade za američku vojsku odlučili su izračunati koliko kafe trebamo piti, prenosi 24sata.hr

Tačnije, u studiji objavljenoj u ponedjeljak, naučnik američke vojske Jaques Reifman predstavio je algoritam koji može odrediti kolika nam doza kofeina treba za optimalnu učinkovitost i u koje vrijeme bismo je trebali konzumirati.

Voditelj studije profesor Reifman bavi se razvojem softvera i aplikacija u području biotehnologije u američkoj vojsci. Njegov algoritam navodno izračunava sigurne i učinkovite doze kofeina koje će izazvati onu vrstu budnog stanja koje nas čini produktivnijim. 

Dakle, ni premalo ni previše, taman toliko da obavimo sve zadatke koje trebamo, a da nas od viška kofeina ne uhvati nervoza ili lupanje srca.

S obzirom da kofein na svakoga utječe drugačije, Reifman je proveo testiranje psihomotornih sposobnosti i te podatke unio u algoritam, piše Science Daily. 

Algoritam se trenutno testira na vojnicima koji se nalaze na obuci, a kad ispoliraju softver, vojska ga planira licencirati. Postoji mogućnost da se krene i u razvoj javno dostupne aplikacije, no za sada još nema nikakvih konkretnih planova za takvu komercijalizaciju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE