„Dani maline i meda“ Žepče: Više od 80 izlagača predstavilo svoje proizvode

„Dani maline i meda“ Žepče: Više od 80 izlagača predstavilo svoje proizvode

U Žepču je treći put održana manifestacija „Dani maline i meda“. Organizator je Razvojna agencija Žepče, uz pokroviteljstvo Općine.

Više od 80 izlagača došlo je iz cijele Bosne i Hercegovine, Sarajeva, Banje Luke, Vareša, Maglaja, Špionice-Srebrenika, Zavidovića, Zenice, Breze, Tuzle, Brčkog, Lukavca, Novog Travnika, Bosanske Dubice, Gračanice, Živinica, Laktaša, Prnjavora, Koraja, Lukavica, Teslića, Visokog, Donjeg Vakufa, Doboj-Juga, Vinkovaca iz Hrvatske i domaćina Žepča.

Izlagači su se predstavili brojnim domaćim proizvodima, voćem i povrćem, raznim vrstama meda, prirodnom kozmetikom, ručnim radovima, ljekovitim biljem.

Za posjetioce su priređene brojne nagrade, a imali su priliku, osim kupovine, i degustirati većinu proizvoda. Nagrađeni su i najbolje uređeni štandovi izlagača. Za posjetioce je bilo osiguran ručak, vojnički grah, dok se za osvježenje pobrinuo „Bosnaplod“ Brčko, podružnica Žepče.

– Ovo je do sada najmnogobrojnija manifestacija, imamo izlagače iz više od 25 općina. Manifestacija je trajala tri dana. Najprije smo se posvetili najmlađima, prilikom čega smo ih educirali, ali i donirali zdrave, domaće uzgojene proizvode. Drugi dan smo imali stručne skupove za poljoprivredne proizvođače, dok je treći dan sajamska izložba – kaže Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče.

Miralem Karabegović iz Maglaja je vlasnik obiteljskog gazdinstva „Karabegović“ u Žepču i izlagao je maline i proizvode od malina. Dugo godina se bavi ovim poslom. Potvrđuje da je ovo najteža godina za malinare. U nastojanju da spasi urod koji je ostao bez otkupa, pravio je domaće sokove i džemove. Kaže da će se nastaviti baviti uzgojem malina, ali sigurno u manjem obimu, jer će biti teško prevazići krizu koja ga je pogodila kao proizvođača.

Udruženje “Darovi prirode“ postoji tek godinu, a bavi se proizvodnjom prirodne kozmetike i prehrambenih proizvoda.

Najveći interes, kažu iz Udruženja, kupci pokazuju za proizvode za njegu kože i kose, pravljene na bazi prirodnih sastojaka.

– Žene se definitivno sve više okreću domaćim proizvodima u kojima prepoznaju blagodati svega što nema hemijskih primjesa. Cijene su pristupačne, a kvalitet nam vraća kupce – kaže Majda Mujanović iz Udruženja.

Udruženje „Zejneb“ iz Zavidovića redovno je na sajmovima poput žepčakog. Već su prepoznatljivi po svojim proizvodima, povrću, voću, ljekovitom bilju i proizvodima od njih.

– Volimo se sresti s našim kolegicama i kolegama, razmijeniti iskustva te promovirati rad našeg udruženja – kaže Semira Hajtić.

U revijalnom dijelu programa nastupili su članovi Hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Naši korijeni“ Bistrica Žepče i KUD „Slovo o Žepču“.

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE