UPOZORENJE: Djeca se znatno brže navikavaju na nikotin

UPOZORENJE: Djeca se znatno brže navikavaju na nikotin
Image: 0164723082, License: Royalty free, Man exhaling cigarette smoke on black background, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Place: Cork, Ireland, Credit line: Profimedia.com, Wavebreak

Djeca mogu postati ovisna o nikotinu isti dan kad zapale prvu cigaretu, pokazalo je istraživanje provedeno na 1.200 učenika šestih razreda.

I dok mnogi mladi pušači vjeruju da mogu prestati kad god žele, 25% postat će ovisno u periodu od mjesec dana. Polovica od 217 učenika koji su pušili kroz četiri godine trajanja istraživanja postali su ovisni u vrijeme kad su pušili samo sedam cigareta na mjesec.

– Vjerujemo da je prva inhalacija kamen temeljac buduće ovisnosti, jer neka djeca razviju simptome ovisnosti unutar samo jednog dana – složili su se naučnici s medicinskog fakulteta u Massachusettsu (SAD). u članku objavljenom u mjesečniku Archives od Pediatric and Adolescent edicine.

– Laboratorijski eksperimenti pokazali su da nikotin mijenja strukturu i funkciju mozga unutar prvog dana. Niko ne očekuje da će postati ovisan ako zapali jednu cigaretu – izjavio je voditelj tima Joseph Difranza. Promjene u mozgu ostaju i godinama nakon prestanka pušenja, dodao je DiFranza.

Hayat.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE